Op enig moment ondernam de gemeente Den Haag een roei-evenement voor de jeugd in de Laakhaven. Ik was er bij met een fototoestel. Het scherpstellen en de belichting werd verwacht van de fotograaf. Daar heb je geen tijd voor tijdens een evenement. Dus ik zette de boel op een gemiddelde en hoopte er het beste van. Zwart-wit fotografie en veel natuurlijk licht zorgde ervoor, dat er meerdere redelijk goede foto's zijn overgebleven van dit evenement. Theo Koomen, overleden in 1984, was uitgenodigd als opperstalmeester. Het was een beetje een misfit. Binnen de kortste keren luisterde niemand meer naar hem. De betreffende jeugd kwam ondermeer op het idee om na de het passeren van de finishlijn gezamenlijk in het water te springen.
Het moge duidelijk zijn, dat ik deze ontwikkeling wel kon waarderen. De ene mooie jongen na de andere sprong in het water en werd aan boord van de roeiboot of aan de kant gehesen, terwijl het water uit de kleren goot. Ze waren in hun gewone kleren. Soms werd een trainingsjack o.d. uitgetrokken. Voor de rest werd alles aangehouden. Bij het uitklimmen stond ik er met mijn neus bovenop. Graag had ik zelf meegedaan. Helaas ben ik gedurende de hele dag niet in het water terecht gekomen. Mijn opvatting van gekleed zwemmen is, dat je van te voren zeker moet weten, dat je er weer op een beschaafde manier uitkomt. De kades waren wat dat betreft een beetje bedenkelijk. Zonder assistentie van mensen op de kant waren de zwemmende jongens in grote moeilijkheden geweest.
Een paar boten zijn na de finishlijn vrijwel in hun geheel in het water gesprongen. Het is niet helemaal goed te reconstrueren. De twee bovenste foto's en de foto hieronder betreffen een boot, waarvan bijna iedereen in het water is gesprongen. De enige jammerlijke uitzondering is de jongen met gestreept T-shirt. Toevallig was dat nu juist de jongen, die ik graag had zien zwemmen. Een voor een zie je ze de dingen, die niet nat mogen worden uittrekken alvorens uit de boot te springen in de haven en naar de kant te zwemmen.
Hier twee foto's van het vertrek van een roeiboot, die vrijwel in zijn geheel in het water eindigt. Achtereenvolgens zie je de een na de ander op de rand van de boot staan op het punt om naar de kant te zwemmen. De enige uitzondering is naar mijn weten de centrale figuur op de foto. Dolgraag was ik samen met hem in het water gesprongen. Maar voor een eigen nat pak deed zich de hele dag geen logische mogelijkheid voor. Zomaar in het water springen doe ik liever niet. Kamera's kunnen slecht tegen water. Het is lastig om een geschikte assistent fotograaf te vinden. Ik spring liever met meerdere mensen in het water. Het veilig uit het water klimmen was ter plaatse niet helemaal verzekerd. De dichtstbijzijnde trap was zeker 100 meter verderop. Persoonlijk ben ik er niet zo enthousiast van om gered te moeten worden door de reddingsbrigade.
Initieel waren er 7 mensen aan boord van deze roeiboot. Alleen op de bovenste foto zie je ze allemaal. Op de foto onder zitten er nog drie in de boot. Twee hangen in de lucht en een zwemt al in de buurt van de kant. Het is een beetje puzzelen wie is wie. De jongen met het nethemd en spijkerbroek heeft dat hemd uitgetrokken en je ziet hem in drie foto's aan kant klimmen met een glimmende en strakke spijkerbroek. Best aardig geen topper. Dat was dus de jongen met strakke spijkerbroek en gestreept T-shirt geweest. Ik weet niet zeker of nog iemand van de zittende heren in het water terecht is gekomen. Onder een reeks staande foto's van het uit het water klimmen van de zwemmende heren.
Voor zover ik na kan gaan zit er geen foto bij van de drie achtergebleven heren in de roeiboot. Bij vergelijken van de bovenste foto en onderstaande zie ik een achterblijver in het water bij de kant wachtend op het moment, dat hij uit het water wordt geholpen. Hij heeft een trainingsjack aan met dubbele witte streep over de armen. Hij had een spijkerbroek aan en heeft kennelijk alles aangehouden. Het is een beetje vreemd aangezien zijn pols in verband zat. Je ziet hem zitten bij het vertrek van de roeiboot. Misschien is er ook iemand van de andere roeiboot in het water gesprongen, die erop lijkt. Je ziet de verbonden pols bij het uitklimmen. Merk op dat jongen met spijkerbroek en T-shirt, die assisteert bij het uit het water klimmen met andere kleren op de foto staat op een andere pagina. Die zwempartij heeft dus aanzienlijk eerder plaats gevonden. Omkleden kost naar mijn ervaring minstens een kwartier. Zeker als je daarbij ook een douche neemt. Volgens mij heeft hij niet in deze kleren in het water gelegen.
De foto's van de uit het water klimmende heren zijn genomen van minder dan 3 meter afstand. Ze zijn wat dat betreft uniek in hun soort. Er zijn meer roeiboten geweest, waarvan de opvarenden in het water zijn gesprongen. Op tamelijk grote afstand is onderstaande roeiboot vrijwel geheel van bemanning ontdaan. Er is slechts een jongen aan boord gebleven. Tenminste vjf mensen zijn in het water gesprongen. De afstand was van dien aard, dat het allemaal niet goed te volgen was met de bescheiden kamera waar ik over kon beschikken. Ook niet duidelijk is hoe ze allemaal uit het water zijn geklommen. Twee jongens zie je terugklimmen aan boord. De anderen zijn kennelijk door omstanders uit het water gevist of ze zijn naar de overkant gezwommen...
De roeiboot hieronder is onduidelijk. Ik weet dat sommige leden van de bemanning later drijfnat aan wal zijn geklommen. Maar waarschijnlijk is dat niet gebeurd op dit ogenblik. De jongen met trainingsjack en strakke spijkerbroek klimt op enig moment aan wal. Hij is stuurman geweest van meerdere boten. De jongen met de rug naar de kamera lijkt op een jongen op een andere pagina. Maar is waarschijnlijk iemand anders. Er vindt alvast wel een discussie plaats aan boord of er gezwommen moet worden...