Als een van de laatste oranjeverenigingen blijft Ouderkerk aan de Amstel elk jaar met Koningsdag allerlei leuke dingen organiseren. Jaar in jaar uit hoort daarbij het tonnetjesteken. Ze hebben een stellage met een oude autostoel. Het water blijft erop staan. Zelfs als je de ring steekt, dan ben je van achteren flink nat. Zelf doe ik zelden een serieuze poging om raak te steken. Ik kom voor het natte pak en probeer de plank zo te raken, dat ik de volle laag krijg. Dit jaar kwam de stok dan ook slechts eenmaal per ongeluk in het gat terecht, waardoor ik een extra maal naar beneden mocht. Hoewel er behoorlijk wat water in het tonnetje zit duurt het enige tijd voor je compleet drijf bent.

 

Het tonnetjesteken is een mooie gelegenheid om een nat pak te halen. Vier keer mag ik het proberen. Vier keer weet ik naast te steken. Elke keer ben ik weer wat natter dan de vorige keer. Op de video is te zien hoe mijn broek elke keer weer aanmerkelijk natter is. Aan het eind hebben we 'gedoucht'. Eerst heb ik een keertje zelf het tonnetje boven mijn hoofd omgekeerd met de selfie-stick in de hand. Daarna heeft de voorzitter van het organisatiecomité mij een keertje gefilmd, terwijl ik het kuipje leeg laat lopen boven mijn hoofd. Na afloop ben ik inderdaad helemaal drijfnat...

Dezelfde deelnemers zie je elk jaar terugkomen. Als je goed oplet, dan zie boven dezelfde deelnemers als op de eerste pagina van Ouderkerk. Er was ook een leuke nieuwe deelnemer. De eerste malen stak hij faliekant naast en bleef droog. Maar dat kwam later goed. Hij mocht ook aan de finale deelnemen, omdat de stok er een keertje helemaal doorheen ging. Dat leidt dan niet tot een prijs, maar wel tot een extra aantal tonnetjes met water. Vooral met een dun katoenen T-shirt is het afzien. Zelf was ik mijn gewone kleren en had het niet echt koud.

Hier resultaat van een uurtje tonnetjesteken. Ik heb inderdaad geen droge draad meer aan het lijf. Maar het echte glimmen laat wat te wensen over.

De deelnemers moeten meerdere keren naar beneden. Het aantal keer hangt af van het aantal deelnemers. De eerste maal kreeg ik bepaald niet de volle laag. De tweede en volgende maal kwam dat goed. Helemaal aan het eind heb ik nog eventjes gedoucht. Met de hand voor het oog van de kamera het kuipje over mij omgekeerd om wel helemaal nat en glimmend te worden. Onder wat tussenstadia tussen de verschillende pogingen. De eerste maal is de broek van voren nog vrijwel droog. De volgende foto's is wel alles nat van voren en van achteren.

Het kuipje werd voor de laatste maal helemaal tot de rand toe gevuld alvorens ik de zondvloed zijn gang liet gaan.