Ouderkerk aan de Amstel organiseert al weer jaren spijkerbroekhangen. Ton en ik waren aanwezig bij hetgeen vermoedelijk de tweede aflevering was. De winnaar van vorig jaar was een klasse apart en ging droog naar huis. Iedereen deed nog mee in zijn gewone kleren. Vanzelfsprekend wilden wij ook niet droog naar huis. Ik ben dus naar de organisatie gestapt met de vraag of we mochten deelnemen. We werden met open armen ontvangen. Nog jaren later werden we overal herkend. Afgesproken werd, dat de winnaar niet zoals bij de andere deelnemers droog naar de kant gehaald zou worden, maar zou doorgaan op tijd. Beiden zouden dus nat worden. Inmiddels is dit standaard bij dit evenement. Iedereen hangt zolang als hij kan. Degene met de langste tijd wint. Ik was dat. We waren beiden in spijkerpak; droegen Nikes en gingen beiden compleet kopje onder. Geweldig leuk compleet doorweekt aan kant te klimmen.

We hadden droge kleren bij ons. Aan dat soort onzin doe ik tegenwoordig niet meer. Ik ga tegenwoordig uit en thuis en met alles aan in mijn gewone kleren het water in. Toen iedereen weg was ging Ton ondoordacht dicht bij de rand staan. Heel onverstandig. Het was duidelijk waarop hij hoopte. Het was duidelijk, wat ik zelf wilde. Riskant, maar wel een kicj. Dan maar nat naar huis gewoon met alles aan. Ik had naast spijkerbroek, t-shirt, overhemd, trui en schoenen mijn gewatteerde windjack aan. Bij het spijkerbroekhangen had ik hem uitgedaan. Als ik hem nu zou uitdoen, dan rook Ton lont en zou het feest niet doorgaan. Wel of niet. Ik had maar een kans. Dus geen moment geaarzeld. Hij zag het aankomen en greep mij vast. Het was toen of beiden het water in of niemand het water in. De keus was gemakkelijk. Het water doordrenkte alles en goot werkelijk uit onze kleren...

In Ouderkerk aan de Amstel hebben ze in de feestweek rond Koninginnedag al jaren het spel op programma staan. Het mooie is, dat ze het doen op de zaterdag en niet op Koninginnedag, waardoor ik jaarlijks een extra nat evenement op het programma kan zetten. Ook op andere plaatsen in het land wordt spijkerbroek gehangen. Meestal gebeurd dit gewoon boven land. Alleen in Ouderkerk aan de Amstel hebben ze jaarlijks het spijkerbroekhangen boven de haven. De deelnemers zijn erg jong en houden elk jaar meer rekening met de nattigheid. Ton en ik namen buiten mededinging deel. Later heb ik ook alleen meegedaan. De laatste keer gewoon met de oudste groep.

Spijkerbroekhangen heeft altijd een warm plekje in het hart behouden, nadat twintig jaar geleden het spel ge´ntroduceerd werd tijdens Sterrenslag van de Avro. Daar moesten vier van de sterren op een vlot stappen en werden naar de spijkerbroeken gevaren en na het vastgrijpen ervan letterlijk achtergelaten boven water. Ze waren vrijwel allemaal in spijkerbroek. Jaren droomde ik zelf ook eens zoiets prachtigs te mogen meemaken. Stephan van der Berg de windsurfer was de winnaar aller tijden. Hij hield het bijna drie minuten voor.

De eerste vervulling van deze heerlijk droom gebeurde geheel onverwachts tijdens de Brandersfeesten in Schiedam. Daar hadden de scouts in de namiddag een touw over de haven gespannen en brachten volledig geklede deelnemers met een boot naar de spijkerbroeken. Ik wist van niets en zag het toevallig. Ik heb geen ogenblik geaarzeld en gevraagd of ik het ook een keertje mocht proberen. Enkele ogenblikken later mocht ik ervaren hoe het is om met een bootje naar midden van de haven te varen om achtergelaten geheel onvoorbereid met schoenen en mijn gewone kleren achtergelaten te worden boven het lonkende water. Het onvermijdelijke noodlot tegemoet. Onder het spijkerbroekhangen bij de survival van Spijkerboor op de Kaag, waar een van de onderdelen was om boven het water aan een paraplu te hangen. Niemand bleef droog...