Dordrecht - In het verleden werd op de wadden door visser van een opmerkelijk vervoermiddel gebruik gemaakt om de netten en de vangst op en van het was te transporteren. Het was een slee, waarop je lading kon leggen. De visser zette een been in de slee en met de ander duwde hij zich af in de slik. Het is tamelijk vermoeiend. In Delfzijl is men op het idee gekomen om met de vervoersmiddel wedstrijden te organiseren op het nabij gelegen wad. Zelf ben ik er nu tweemaal bij geweest. De deelnemers stellen zich op in een rij en proberen zo snel mogelijk een parkoers af te leggen en de bel te luiden. Het is goed gebruik om daarbij languit naar de bel te duiken ook al ben je volstrekt kansloos. Een dergelijke duik is niet bevorderlijk voor de schone staat van de kledij.

Er zijn individuele races en groepen. Het hoogtepunt zijn de groepen. Veel deelnemers zijn op het laatste moment geronseld uit het publiek en volkomen onvoorbereid. Dit soort evenementen geven een prachtige gelegenheid voor modderliefhebbers om eens lekker in de slik te rollen. Ervaren deelnemers zijn in sportkleding. Echter sommige komen verkleed als poseidon met zijn hofhouding en zijn gekleed in vol ornaat met hagelwitte broeken. Bij de finish van de finale ontstaat dan een kluwen van stoeiende deelnemers. Met de bedoeling de team genoten zo vies mogelijk te maken. Men tackelt elkaar en gaat op elkaar zitten.

Al weer enige jaren wordt de wedstrijd gewonnen door de 'koning'. Deze groep heeft zich enigszins op de gewenste snelheid moeten kleden. Ik ben ze al weer keer tweemaal wezen feliciteren met de geleverde prestatie. Ze stellen dat zeer op prijs en zijn altijd volgaarne bereid om nog wat met de totaal onvoorbereide toeschouwer in de modder te rollen. Al weer tweemaal ben ik in mijn enthousiasme het wad opgehold in de kleren, waarmee later naar huis moest. Na afloop zat de modder in de haren. Het valt dan niet mee om nog een staat te bereiken, dat je met goed fatsoen in de auto plaats kon nemen. Het ligt voor de hand om benzine te tanken op de heenweg.

Sommige deelnemers nemen inderdaad spontaan deel. De onderstaande jongen had zich door zijn vriendin laten overhalen deel te nemen in een groep. Hij vond het niet zo'n probleem dat de broekspijpen van zijn spijkerbroek een beetje onder de modder zouden komen. Hij had er zeker niet op gerekend getackeld te worden en languit de modder in te gaan. Ze hadden hem nog een beetje gespaard. Hij was alleen op zijn zij in de modder terecht gekomen. Zijn broek en trui waren na afloop eigenlijk nog veel te schoon. Ik had nog wel wat met hem willen stoeien in de modder.

De dame achter het loket herkent mij als ik inschrijf bij de individuele. Liever zou ik natuurlijk meedoen bij de groepen. Maar als je in Dordrecht woont, dan is het niet eenvoudig om een groep bij elkaar te krijgen. Ook is het niet eenvoudig om je bij een onvolledige groep naar binnen te praten. Deelname bij de individuelen heeft het bezwaar, dat je in de eerste ronde al uitgeschakeld bent. Telkens moest ik bij een van de eerste groepen starten en dan is de modder bij de finish nog niet optimaal. Ik zou wat later moeten inschrijven, zodat ik bij de laatste voorrondegroep zit. Tijdens het schoonmaken en omkleden kun je immers geen beelden schieten van andere deelnemers. Ton vindt het wat ver. Het is jammer, dat deelnemen en fotograferen of filmen niet goed te combineren is. Ook hebben de aanwezige fotograven niet de juiste prioriteiten. Daardoor is er weinig geschikt fotomateriaal van het moment, dat ik over de finish kom en volledig gekleed in de modder naar de bel duik.

Ik ben er bij elkaar drie keer geweest. De eerste maal met de analoge fotocamera. Weinig brille. Daarna een keer met de videocamera. Het staat al weer jaren op YouTube. Het geeft een goed beeld van het evenement. Niet alle beelden zijn even scherp. Het was nog in de tijd met tape. Tegenwoordig heb ik een hard disk. Het derde jaar had ik een echte fotocamera bij me. Pas recentelijk ontdekte, dat ik daarbij een aantal unieke series heb geschoten. Op Google++ staat een album. Vooral de tweede helft met onderstaande spectaculaire foto's is interessant. Diverse deelnemers gaan er gestrekt in en hangen op de foto schoon in de lucht vlak voor een noodlottig contact met het wad. Ook een aardige manier om volledig gekleed in de modder te belanden is het feliciteren van de winnaars op het wad. In de kleding, waarmee ik later in de auto naar huis moet loop ik dan naar de winnende groep. Er is dan niet veel nodig om een tweede modderbad uit te lokken.