Dordrecht - De jaarlijkse georganiseerde moddercup in Oss is een kindje van 4x4 club, Jeebee. Het is een opmerkelijk evenement van 4x4 liefhebbers. Gedurende een heel weekend wordt rond geragd met allerlei soorten jeeps. Sommige speciaal gebouwd, andere standaard met soms wel en soms niet wat extra motor vermogen. Er worden ieder jaar meerdere evenementen georganiseerd, waarbij de voertuigen bepaald niet schoon blijven. Er zijn ter plaatse diverse hellingen, springschansen en kuilen. Soms gevuld met water of modder. Maar Oss is bijzonder omdat daar speciaal voor het evenement een lange gleuf wordt gegraven gevuld met water, waar men doorheen kan proberen te rijden. Dat gaat aan het begin van het weekend en in de vroeg ochtend wat gemakkelijker, dan later.

Toeschouwers komen desgewenst ook in de modder terecht. Boven een video, waarbij een toeschouwer bij een moddergevecht een selfie wil laten maken. Dat gaat niet helemaal goed. Leuk om zelf eens te proberen. Je vraagt je af, als je zelf in je gewone kleren tussen twee van zulke vechtersbazen gaat staan, zou het dan lukken een dergelijk modderbad uit te lokken? De moeilijkheid is vooral om een moddergevecht te vinden. Daarna praat je je er m.i. moeiteloos in de modder. Ook de rijders in Oss lopen risico op wat modderspatten. De mate is afhankelijk van het voertuig. Bovenstaand voertuig is niet bijzonder geschikt om 'schoon' de overkant te halen. Tijdens de moddercup moet je te voet verder als het vaartuig is vastgelopen...

Op de zondag wordt een wedstrijd georganiseerd, waarbij de deelnemers als ze vastraken in de modder te voet verder moeten. Er zijn maar heel weinig deelnemers, die op dat moment in de tijd erin slagen de complete sleuf te doorkruizen. De meeste deelnemers stranden al bij het eerste begin. Onder een vader en een zoon, die als chauffeur en bijrijder geen serieuze poging doen om het einde van de bak te halen. De vader achterhaald zijn zoon en getuige de foto's van meerdere fotograven, wordt deze tot staan gebracht en kopje onder in de modder geduwd. De zoon doet niet echt moeite aan dit noodlot te ontsnappen. Als bijrijder is hij veel eerder uit de auto dan zijn vader. Na afloop zijn alleen zijn haren nog schoon.

Aan de vooravond van een vakantie kon ik op vrijdag een bezoek brengen aan de locatie. De moddercup op zondag en eventueel deelnemen zat er niet in. Ik moest het doen met de foto's, die op de site van Jeebee werden gezet en de eigen gemaakte foto's op vrijdag. Om elf uur in de ochtend van de vrijdag zat er nog water in de bak en was slechts een enkeling door de bak gereden. Reeds aan het allereerste begin kwam menigeen vast te zitten en moest met een takel van een ander jeep uit de modder getrokken worden. De auto's zijn aldra volstrekt onherkenbaar. Raampjes staan open, maar de bestuurders blijven desondanks redelijk schoon. Desgewenst kun je meerijden in de achterbak. Ook daar valt de schade van binnenkomende modderspatten erg mee.

Hier zit een prachtige jongen te wachten op een kabeltje. Zo vroeg in het weekend houden de deelnemers zich nog in. Het kabeltjes wordt vastgemaakt door over de auto naar achteren te klimmen en naar beneden te reiken. Ook is er een soort zandbank in het midden van de kuil, waar je overheen kunt lopen zonder zelfs maar de onderkant van de broekspijpen onder de spatten te krijgen. Sommige kinderen gaan aan het begin of het einde van de dag volledig gekleed onder goedkeurend oog van de ouders in de modderbak. Voor de rest gebeurt er niet veel. Zelf ben ik later op de middag  nog wat aan het exploreren geweest in de modderbak. Inmiddels waren er geulen ontstaan van meer dan een meter diep. Het water was inmiddels over de rand gespoeld of vermengd met het zand. Het was een heel werk om de dikke laag modder vervolgens af te spoelen bij de waterbakken.

Aangemoedigd door de jeugd, waarvan sommige volledig gekleed languit in de modder gingen, ben ik van voor tot achter door de diepste geulen gelopen. De modder komt dan op de diepste plekken tot je middel. Ik was gekleed in spijkerpak en had geen enkele voorzorg genomen. Op de foto's van de moddercup is de vloeistof in de bak aanmerkelijk natter, dan op vrijdagmiddag. Kennelijk heeft men het naderhand bijgevuld. Nadat ik mij ook languit in de modder heb laten onderdompelen, was ik bedekt met een meer dan een centimeter dikke laag modder. Er zijn spoelbakken en er is leidingwater waarmee je de ergste modder van je kleren kunnen spoelen. Het kostte meer dan een half uur om de situatie te bereiken, dat ik met goed fatsoen de auto in kon. Ik had nu eenmaal bewust geen andere kleren bij mij.

Op de vrijdag was er een jongen met een special. Hij slaagde er een opmerkelijk aantal keren door de modderbak te komen. Hij heeft een dubbele motor, goede banden en vierwielaandrijving. Bij de andere jeeps was het resultaat wisselend. Kennelijk maakt het motorvermogen uit. Sommige jeeps zaten meer vast dan ze reden. Andere kwamen er gewoon doorheen. Het grote bezwaar van een dergelijke special is, dat de bestuurder volledig in de open lucht zit. Na de eerste doortochten viel de schade nog wel mee. De tollende banden zorgden voor de meeste spatten. Later werd het steeds moeilijker de oorspronkelijke kleur van zijn T-shirt te achterhalen. Aan het einde van de dag was hij zonder in de modder gelegen te hebben minstens zo vies als degene, die dat wel hadden gedaan.