Bovenstaand gevecht is afkomstig van YouTube. Het toont een spekgladde balk in Lemmer, waarop een groot aantal deelnemers een gevecht aanbindt. Er zijn wat volledig geklede deelnemers. Deze komen uiteindelijk allemaal in het water terecht, omdat er door wordt gevochten tot er slechts één overblijft. De winnaar springt zelf vrijwillig in het water. Het verloop van het evenement is opmerkelijk vlot, omdat de balk zo glad is. Meestal duren dit soort gevechten per stuk minutenlang, terwijl het volledig geklede bad natuurlijk het enige interessante deel is. Wanneer het nog eens gehouden wordt, zal ik niet aarzelen om aanwezig te zijn en deel te nemen.

 

 

Balkvechten is altijd een mooie gelegenheid om een nat pak te halen. Soms zie je leuke foto's op internet. Meestal heb je bij eigen deelname niet de gelegenheid om er goede foto's aan over te houden. Tweemaal is mij dat wel gelukt dank zij omstanders. De eerste foto's zijn van kort geleden. Elke aflevering van de Brandersfeesten geeft de scouting de gelegenheid zieltjes te winnen resp. spannende dingen te organiseren. Vaak hebben ze alleen een indianenbrug. Deze is meestal droog te nemen. Om nat te worden moet je dat dan echt willen. Meestal ben ik dan ook de enige volledig geklede zwemmer. Dit jaar hadden ze met banden en wat palen een balk geconstrueerd, waarop deelnemers tegen elkaar konden vechten. Desgevraagd mocht ik aantreden tegen de scout in het blauw. Hij was met geen mogelijkheid in beweging te krijgen met de skippybal. We besloten daarom met de hand verder te vechten. Meestal heeft dat tot gevolg, dat beiden in het water belanden. Hier werd ik letterlijk van de balk gesleurd.

 

 

De verdienste van deze constructie was, dat je dicht bij het water zit. De benen hangen vanaf het eerste begin diep in het water, zodat lafhartigheid niet leidt tot afstel. Nog voordat ik in het water beland zijn mijn benen al behoorlijk nat. Ik ga compleet kopje onder. Er is geen foto van druipend op de kant klimmen, omdat de betreffende scout meende mij te moeten helpen en daardoor geen tijd meer had voor verder fotograferen. Bij de meeste andere gelegenheden is de balk stroef en duren de gevechten eindeloos. Onderstaand wat geklede deelnemers in Lemmer. De laatste volledig geklede winnaar springt kennelijk vrijwillig in het water.

 

 

Een mooi gevecht bij de scoutinggroep Johan van der Veecke boven een sloot. De video begint bij een leuke volledig geklede jongen. Het gevecht is flink ingekort. Kennelijk heeft het minutenlang geduurd. Met een skippy bal krijg je iemand van dit postuur niet van de balk. Aan het eind besluiten ze met de handen te vechten. Dat beslist het gevecht snel, maar ontneemt de winnaar de mogelijkheid om zelf droog te blijven. Ik ben er dol op. Want zelf wil ik bij een dergelijk gevecht natuurlijk ook niet droog blijven. Tenslotte een video van het Oranjefeest bij de Kamperzeedijk met diverse geklede deelnemers, waarvan er geen enkele droog blijft. De balk is relatief glad. Maar dat bekort deondanks de gevechten niet erg.