Dordrecht - Reddingsbrigades heb je tegenwoordig in elke grote plaats. Er is een groot verschil in benadering. Veel clubs moeten het hebben van veel jeugd en het lesgeven. Anders brigades richten zich op bewaking van binnen- of buitenwateren. Op diverse plekken in het land worden cursussen gegeven om een auto die te water raakt op een veilige manier te verlaten. Het gaat dan om een auto op een rails bij een zwembad in combinatie met een cursus, waarbij verteld wordt, waar het om gaat. De deelnemers wordt gevraagd gewoon met alles wat ze aan hebben in de auto plaats te nemen. Hij rijdt in het water en je moet er op een beschaafde manier uit zien te komen. Je kunt blijven zitten tot de auto volledig onder water is verdwenen. Ook kun je uitstappen via de raampjes op een moment, dat de auto nog drijft.

Een grote club is wat betreft deze cursussen de reddingsbrigade van Oosterhout. Gedurende een complete dag wordt de ene groep na de andere door de molen gehaald. Voor een realistische cursus is het belangrijk normaal gekleed te zijn. Helemaal realistisch is het allemaal niet. Je ziet nogal wat zwemkleding. Ook hebben deelnemers zelden een jas aan. Terwijl als het ergste gebeurt, de betrokkene gewoon in zijn normale kleding in de auto zal zitten. Een jas is tijdens de ontsnapping een ernstig obstakel, wat je niet goed genoeg kunt oefenen. In het zwembad zijn er duikers bij de hand om te assisteren, als je in moeilijkheden raakt. In het echt zal je het zonder moeten doen. Zelf houdt ik gewoon alles aan, wat ik draag als ik 's morgens in de auto stapte. Ik hield zelfs mijn jas aan. Anderen kwamen in oude spijkerbroek en tshirt. Boven een verzameling deelnemers in hun gewone kleding.

De deelnemers in Oosterhout wordt eerst gevraagd in het water te springen om te onderzoeken of iedereen wel kan zwemmen. Dat gebeurt niet bij elke 'Auto te Water'. Bij sommige nemen de deelnemers nog droog in hun gewone kleding plaats in de auto. Je ziet ze dan bij vroeg uitstappen door het raampje nog eventjes droog. Dat blijft natuurlijk niet zo. Er is geen enkele manier waarop ze kunnen verwachten droog de kant te kunnen bereiken, als de auto naar de bodem is gezonken. Wij werden verzocht eerst onze zwemkunst te demonstreren. Onder een volledig geklede groep, die na enig aandringen inderdaad gekleed in het water sprong. Een jongen had het kennelijk vaker meegemaakt en had een kamerjas bij zich om warm te blijven tussen het moment, dat hij in het water lag en de tijd dat hij op anderen moest wachten.