Dordrecht - In Noord Holland en Zuid Holland bestaat/ontstaat een traditie van slotenraces. De opening van het seizoen is in Oudendijk. Inmiddels zijn er ieder jaar een paar dozijn. Een van de oudste en bekendste is de prutmarathon van Schermerhorn. Ik heb hem inmiddels tienmaal bezocht. Naast eigen deelname heb ik grote aantallen foto's en video's geschoten. De marathon vindt plaats rondom een centraal veld. Waardoor het eenvoudiger is voor de toeschouwers om het gebeuren te volgen. Een extra attractie is de verplichting om in lange broek deel te nemen. Sommige komen tegenwoordig in schaatskledij. Echter talrijk zijn de deelnemers in gewone spijkerbroek.

 

 

Een bijzonder fenomeen in Schermerhorn zijn de groepen. Vier heren en een dame of vier dames en een heer of zelfs vijf heren met een boot gaan driemaal het parkoers rond. Daarbij is het de bedoeling, dat de dame (of de heer) in zo besmettelijk mogelijke kleding deelneemt en zo schoon mogelijk over de eindstreep komt. Meestal wordt het niet veel. Het vereist een uitgekiende strategie om te voorkomen, dat de 'bruid' door andere deelnemers ondergespat wordt. Streven naar de snelste tijd en de schoonste dame is wat teveel van het goede. De succesvolle ploegen met de schoonste dame nemen er rustig de tijd voor.

 

 

In de samengestelde foto een groep met vier dames en een heer. Met uiterste voorzichtigheid wordt van start gegaan. Tenminste een ronde lagen ze goed in de race voor de schoonste heer. Echter op een gegeven moment waren ze compleet verdwenen. Kennelijk had hun boot het begeven. Dat is een probleem, waarmee meerdere deelnemers worstelen. Ik hoopte de heer gedurende de drie ronden steeds verder besmeurd te mogen gadeslaan. Echter op de laatste foto komt de modder pas net boven de knieŽn. De succesvolle deelnemers gaan meestal tot aan hun middel volledig overdekt met modder en met wat wits daarboven over de finish.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meestal neem ik voldoende verschoningen mee en spring op geschikte momenten spontaan nogmaals in de sloot.