Wat moet je aantrekken, wanneer je weet dat je een nat pak gaat halen. Mijns inziens is het enige criteria: Het moet leuk en spannend zijn. Sommige mensen worden graag nat in sportkleding of trainingspak. Anderen gaan graag in net pak. Zelf ben ik een liefhebber van gewone casual kleding. Gewoon met alles wat je aan hebt naar het werk (of naar de nachtclub) is ook geschikt voor een nat pak. Vooral het verrassingseffect is belangrijk. Het moet kleding zijn, waar een ander niet aan zou denken om mee in het water te springen. Ook vind ik het belangrijk, dat het niet vrijblijvend is. Meestal neem ik geen droge kleren mee. Na afloop stap ik gewoon met alles aan druipend in de auto en rijd naar huis voor douchen en andere kleren. Boven een bad bij de kanoclub. Ik droomde er al lang van om eens met werkelijk met alles aan uit de kano te vallen. Ook bij andere gelegenheden is hoe beter gekleed hoe leuker.

In principe zijn er geen beperkingen aan de soort kleding. De wasmachine krijgt bijna alles weer schoon. Bij spijkerbroeken is een lichte verkleuring vanwege een modderbad geen echt probleem. Alleen bij wit moet je je realiseren, dat alleen na een bad in schoon water de broek op bevredigend manier wasbaar is. En een witte broek, die niet hagelwit is, is veel minder leuk. Ook wordt hij nat erg doorzichtig. De witte broeken bij wadlopen en Kwalleballen hebben het vanzelfsprekend niet overleefd. Het was een geweldig kick. Maar zoiets is een eenmalige actie. Wel veilig voor witte broeken is de Color run of een Neon Splash Parti.

Beiden heb ik bezocht volledig in het wit. Ik zat van top tot teen onder verf poeder respectievelijk de verf. Echter de wasmachine kreeg het er moeiteloos weer uit. Ook het uitdagen en prompt in de modder belanden bij Kwalleballen van de kakibroek had geen noodlottige gevolgen voor de betreffende broek. De tegenstander stelde zich helaas tevreden met een klein beetje vies. Leuker was een compleet bad met de modder van top tot teen geweest. Dat is altijd wat lastig te realiseren. Leer is onverwoestbaar. De jas, waar ik mee deelneem aan het sprietlopen is inmiddels twintig jaar oud. Ik draag hem nog steeds. Afspoelen na een eventueel modderbad en zodra hij weer droog is: Schoenpoets maakt hem weer als nieuw...

Meestal heb ik bij kort durende evenementen, kanotocht of een strandbezoek geen droge kleren bij me. Dat is alleen maar lastig. Vooral als je ze niet nodig blijkt te hebben. Alleen bij evenementen, die de hele dag duren en waar ik er zeker van ben ook een tweede en volgende nat pak te kunnen realiseren, neem ik extra kleding mee. Je moet er niet aan denken om droog thuis te komen. Bij sprietlopen, tonnetje steken, spijkerbroekhangen vindt men het normaal, dat je met alles wat je aan hebt volledig doorweekt wordt. Echter een tweede maal doet men een beetje moeilijk. Hetzelfde geldt voor de kanoclub. Je kunt probleemloos compleet doorweekt terug komen. Echter daarna iets droogs aantrekken als voorbereiding tot een volgende duik wordt niet erg begrepen.

Ook bij grotere evenementen is de kleding moeilijk te plannen. Soms ben je er al doorheen, terwijl het juist leuk wordt. De andere keer moet je er van alles aan doen om de ramp: "Droog naar huis" af te wenden. Bij Kwalleballen probeer ik altijd mij door de dagwinnaars voor de laatste keer in een vijvertje te laten gooien. Sommige winnaars begrijpen echter hun plichten niet helemaal goed. Bij Schermerhorn kun je iemand een camera in de handen duwen als voorbereiding tot een 'onmogelijke sprong' over een sloot. Je kunt dan in je mooiste kleren compleet overdekt met modder naar huis.

Naast een keuze voor kleding, waarin het leuk is om nat te worden, kun je kleding ook laten bepalen door gekozen tak van sport. De meest geschikte kleding voor voetbal, wandelen, kanoŽn, zeilen en fietsen verschilt enorm. Meestal zit het verschil vooral in de hoeveelheid geproduceerde warmte. Bij voetballen is de warmteproductie veel en veel groter dan bij wandelen. Dat rechtvaardigt het dragen van een sportbroekje en dun tshirt. Echter voor andere takken van sport is meer normale kleding vereist. Kleding bestaan uit kantoenen en nylon tshirts, thermisch ondergoed, neopreen, vlies truien, droogpakken, etc. De meeste beoefenaars van deze sporten hebben geen flauw idee wat de meest geschikte kledij is. Er zijn onderzoeken gedaan bij zeekanoŽrs. Daarbij is gebleken, dat het 'lagen principe' het best werkt. Je trekt een groot aantal lagen aan over elkaar heen en naar gelang de verhouding tussen warmteverlies en warmte overschot kun je via aan en uittrekken van lagen de temperatuur regelen. Bij zeekanoŽn is te warm vaker een probleem dan te koud. Voor sporten als KanoŽn en wielrijden komen neopreen en droogpakken nauwelijks in aanmerking. Het is op een paar uitzonderingen na gewoon veel te warm...

Elke laag kleding heeft een eigen functie. Bij kanoŽn (of fietsen naar je werk) dient de onderste laag (katoen) voor vocht en warmtetransport. De tweede laag (overhemd) is de windremmende laag en de derde laag (vlies trui zorgt voor de isolatie, tenslotte kan er een een vierde laag (windjack) zijn. Nog al wat mensen praten of neopreen, droogpakken en thermisch ondergoed. Bij kanoŽn komt het zeer weinig voor, dat het zo koud is, dat deze laatste drie kledingsoorten een rol van enige betekenis spelen. Vrijwel altijd zal dat te warm zijn bij normaal gebruik. Omslaan bij ervaren kanovaarders komt zeer weinig voor.

Een kledingkeuze uitsluitend alleen gebaseerd op het bestrijden van deze onwaarschijnlijkheid is weinig zinvol. De vierde laag komt in het spel als het bar weer wordt of er sprake is van omslaan. Dan kun je het warmteverlies beperken door de boel compleet af te sluiten met een windjack. De onderste laag moet nadrukkelijk katoen zijn. Nylon doet te weinig voor het transport van vocht en warmte om comfortabel te zijn in de kano. Je kunt dat ondervinden door met de fiets naar je werk te rijden en een nylon T-shirt aan te trekken. Je zult merken, dat je dan compleet bezweet aankomt op het werk en dat het geruime tijd duurt voor je weer droog bent. Wel is nylon een geschikte onderlaag voor de zeilsport. Je produceert dan minder warmte.

Iemand, die de kanosport beoefend met name om gekleed te water te raken, komt in zijn gewone kleren naar de club, heeft geen droge kleren bij zich, stapt zonder omkleden in de boot en gaat lol maken. De ideale kleding voor droog te varen ziet er wat anders uit dan nat. Het noodlot kun je snel en langzaam voltrekken. Zodra je echt compleet nat bent, is de pret over en moet je terug naar de club. Anders wordt het te koud. Afhankelijk van het jaargetij heb je ongeveer een kwartier, nadat je gezwommen hebt om de activiteit te beŽindigen. Als ik meevaar met een groep, dan zorg ik voor een onhandige peddelvoering, waarbij de peddel zodanig gehouden wordt, dat het spatwater over de broek loopt. Ook kun je als je achteraan vaart met de hand water over je kleren scheppen. Ik vaar meestal in de surfski. Je zit dan feitelijk bovenop de kano. Er zit een zelflozer in. Als je snel vaart, dan wordt het water uit de kuip gezogen. Als je stil ligt loopt de kuip vol. Je moet dan voorzichtig wegvaren. Anders loopt het water uit de kuip op het zitje en zit je geheel onbedoeld in een paar centimeter diep water. Tegen het einde van de tocht is de broek compleet nat en ben je door het met de hand water scheppen tot over je middel nat.

Je kunt het ook anders aanpakken. Ton en ik hielden eens fotosessie op de club. In de repeteerstand van de fotocamera kun je prachtig zien hoe ik tot tweemaal toe een dramatisch nat pak haal... Ditmaal was het duidelijk, dat alles wat ik bij me had, nat zou worden. Hoe meer variatie, hoe beter de foto's. Een belangrijk voordeel van een surfski, is dat je goed de dramatiek van de gebeurtenis kunt zien. Feitelijk weet je zeker als je erin stapt, dat je niet droog de eindstreep zult halen. Bij het instappen zorg ik er meestal voor, dat het zitje vol met water staat en dat ik direct in een flinke hoeveelheid water zit. Daarna is er geen weg terug.

De surfski is een wedstrijdboot, maar bedoeld voor zee. Er worden wedstrijden mee gehouden tussen Tahiti en HawaÔ. Dat is zeventig kilometer varen. Ik heb hem gekocht, omdat de vaareigenschappen van de onderstaande marathonkano een beetje te bar bleken en omdat een gegarandeerd nat pak zonder zwemmen en leeghozen van de kano mij wel aanspraak. De meeste vaarders in deze boten werken vrijwel uitsluitend met enige vorm van wetsuites. Op zee gaat er vanzelfsprekend regelmatig een golf compleet over de boot. Ook op de Nieuwe Merwede houd je het niet droog. Hoewel het meevalt. Hij ligt alvast als een huis.

Een marathonkano is gebouwd op pure snelheid en voor zeer lange wedstrijden. Stabiliteit is totaal geen issue. Het vergt jaren oefenen voor je er behoorlijk in kunt varen. Maar dan doe je dat wel sneller dan met enige andere kano. Ik ben wedstrijdboten gewend, maar een boot, die al bij de minste golfbeweging nauwelijks meer overeind te houden, is toch wel wat bezwaarlijk. Je wilt graag omslaan op het door jou gekozen ogenblik en niet zomaar midden op de Nieuwe Merwede. Dat is mij een keertje overkomen midden in de zomer. Het duurde een half uur, voordat mijn clubgenoten mij naar de kant hadden weten te brengen. 

Ik kocht de kano in Leiden. Ton haalde hem samen met mij op. Ik vroeg de verkoper of ik hem eventjes mocht proberen. Ik was precies zo gekleed als in de surfski. Jas, trui, schoenen, overhemd, T-shirt, spijkerbroek, etc. Het varen ging prachtig totdat ik om moest keren om terug te varen. Voor het eerst in jaren lag ik opeens volledig gekleed naast de kano. Ton was niet paraat met zijn camera. Ik had er vanzelfsprekend op gerekend nat te worden in de aanwezigheid van de fotocamera van Ton.  Ik had zelfs de hoop de stille hoop op twee natte pakken en had geheel tegen mijn gewoonte in reservekleding bij me. Dus op de club gekomen vroeg hij mij de kano nog eens te demonstreren, terwijl hij wel de camera paraat had. Droog blijven is dan vanzelfsprekend totaal geen issue...

Zwemmen in de winter of in het voorjaar is mogelijk. Echter de uiterste voorzichtigheid en een goede planning is vereist. Nadat je nat bent geworden heb je maximaal een kwartier om de auto te bereiken, waar je compleet doorweekt in kunt stappen met de kachel op de hoogste stand. De Nieuwjaarsduik is een goede gelegenheid. Ook dan heb je een kwartier. Nat geworden kun je dus nog eventjes spelen en dan moet je weg. Tegenwoordig ga ik op de fiets naar de duik in Scheveningen toe. Dus dan ontkom je niet aan droge kleren. Thuis kun je daarmee nog eventjes onder de douche. Maar dat is tweede keus.

Je kunt desgewenst nog een tweede duik doen op een andere locatie later op de dag. Dan kun je vaak wel met de auto dichtbij parkeren en nat terug naar huis. Ook een mogelijkheid is een 1 januari op zondag. Dan houden sommige plaatsen hun duik op een andere dag en kun je tweemaal aan de bak. Meestal ga ik dan filmen vanuit zee. Je bent dan tot ver over je middel nat. Maar de schouders zijn nog droog. Dat scheelt de helft. Elke maand is er gekleed zwemmen in Kootwijk. Ik ben er tweemaal geweest. Ik heb geprobeerd wat foto's te schieten. Dat valt niet mee op de timer. De anderen hebben geen geduld voor zoiets.