Het bezoek aan Outdoor Valley is een vast onderdeel van het Schermerhorn weekend. We hadden ditmaal geluk. Het was het weekend van de modderrace. Het hele terrein was overdekt met groepen, die diverse survivalhindernissen namen. Wij hadden vooral aandacht voor de drie modderbakken, die ook gebruikt zijn bij de Obstakelrun. Ook diverse groepen hadden reeds gebruik gemaakt van deze bakken. Daardoor was al het water in oplossing gegaan en moest als je deze hindernis koos tot halverwege je middel door de modder. Elke aanraking met deze modder resulteert in een laag van een halve centimeter modder over de kleren. Ik was in dezelfde kleren als een week of wat eerder en was vast van plan deze tot aan de nek onder de modder te krijgen. Alleen het T-shirt van geel i.p.v. groen...

We hadden twee waterdichte Olympus kamera's bij ons. Eduard zou filmen van de kant. Zelf zou ik met de selfie-stick ook proberen tot aardige beelden te komen. De bakken zijn erg diep. Dus de gedachte de lichtgekleurde broek ook maar gedeeltelijk schoon te houden is een illusie. De kunst is om zo langzaam mogelijk voor de kamera het noodlot te voltrekken. De enige manier omdat voor elkaar te krijgen is op de kant te gaan zitten en je langzaam naar beneden te laten glijden. Zittend in de modder is het zitvlak van de broek op slag helemaal doordrenkt. Eduard hoopte dat zichtbaar te maken. Dat lukte slechts beperkt.

 

Zelf kon ik het proces van voren goed filmen met de selfie-stick. Je ziet de witte broek langzaam onder water verdwijnen. De modder is zo dun, dat hij op slag compleet doorweekt is. Je voelt de modder ook in het ondergoed naar binnen trekken. Het witte overhemd en gele T-shirt idem dito. Een dunne laag modder vervangt het maagdelijk schone wit en geel van de bovenkleding. Armen en schouders blijven vooralsnog schoon. Bij het uitklimmen zie je dat de broek echt compleet overdekt is.

Het zijn drie bakken na elkaar gescheiden met een heuveltje en met touwen kun je uit de modder klimmen. Pas in de laatste bak is het bedoeling ook de rest van de kleding compleet onder te dompelen. Dat is nog niet zo eenvoudig, omdat de modder een hoger soortelijk gewicht heeft dan de mens. Je moet feitelijk een sprongetje maken om voldoende vaart te krijgen om tot de nek onder het oppervlak te verdwijnen.

 

Het resultaat van de complete onderdompeling blijkt na het voor de laatste maal uitklimmen uit de modderbak. Inderdaad is alles zwart. Geen schone draad meer aan het lijf.