Ieder jaar wordt er een bootje meegenomen, waarmee gespeeld wordt. Ik mag altijd het eerst. Twee kamera's staan dan in de aanslag om het komende modderbad te registeren. Ik ga altijd in de laatste schone kleren, die ik bij me heb. Alles komt onverbiddelijk van top tot teen onder de modder te zitten. Na afspoelen in de vaart moet ik in deze kleren naar huis rijden. Je kunt dan beter niet hoeven te tanken onderweg.

Ik zit nu in het bootje en hoe nu modder binnen te krijgen? Wanneer je helemaal op het randje gaat zitten, dan komt de modder over de rand in het bootje. Als je dat een paar keer herhaald en daarna weer languit gaat liggen, dan zit het zitvlak van de broek en de trui van achteren flink onder de modder. Wit overhemd, T-shirt en slipje idem. op de zesde foto het resultaat. Er is geen weg meer terug...

Ook van voren is het goed te zien. Een behoorlijke hoeveelheid modder is in het bootje terecht gekomen. Het zitvlak zit helemaal onder. De modder zit van achteren tot aan de schouders.

Nu moet het zelfde resultaat bereikt worden aan de voorkant. Door de voeten over de rand te doen kun je het bootje zover naar beneden drukken, dat de modder over de rand komt. De bodem van het bootje wordt bedekt. De dijen komen in aanraking met het vocht. De modder komt tenslotte tot aan het kruis. De nog vrijwel schone broek zit nu van achteren van top tot teen onder de modder. Er ontstaat een open verbinding met de sloot. Alleen de bovenkant van de dijen is nog schoon.

De volgende stap is duidelijk. Er moet nog meer modder naar binnen totdat ook de dijen van boven compleet zijn bedekt. Na een paar maal kantelen is het gewenste resultaat bereikt. De broek zit van top tot teen onder een dunne laag modder. Alleen de broeksband is nog schoon. Tot de laatste keer en alles zit onder...

Nu de rest. De voorkant van de trui is nog schoon. Het bootje staat nu vol modder. Een paar keer draaien en het is volbracht.

Ter afsluiting naar de kant waden en het resultaat laten bewonderen.

De broek is prachtig doortrokken met dunne modder. De schouders van de trui zijn nog schoon alsmede de kraag van het overhemd en het bovenstuk van het T-shirt. Van achteren zit de modder tot de kraag van de trui. Het overhemd is nog schoon. Zo is het zoals ik het graag heb. Kleding is voor 95 procent overdekt. Maar je kunt nog zien, dat het initieel geen enkele concessie is gedaan.