Een spatzeil wordt door de gewone kanoŽr gezien als een essentieel attribuut. Zelf heb ik dat niet zo. Een spatzeil is bedoeld om spatwater van de kano resp. regen buiten te houden. Het aantrekken ervan voor het kanoŽn duurt een eeuwigheid. Bij elke keer overdragen moet het spatzeil los en vast gemaakt worden. Bij een correct uitgevoerd peddelslag is er helemaal geen sprake van spatwater. We kwam op het idee om eens te onderzoeken, hoe goed een spatzeil nu precies werkt om het water buiten te houden. We lieten een volledig gekleed droog slachtoffer een spatzeil aantrekken en onderzochten onder verschillende omstandigheden het waterafstotend vermogen van het hulpmiddel. De volgende testen werden uitgevoerd:

1. Aantrekken van het spatzeil.
2. Boot scheef houden, zodat het water tegen het zeil staat.
3. Bovenlichaam helemaal onderwater houden.
4. Kijken of je een kano kunt laten zinken door het spatzeil open te duwen.
5. Eskimoteren

Het moge duidelijk zijn, dat de betrokken volledig geklede demonstrateur op zijn zachts gezegd een beetje nat zou worden gedurende dit proces. Maar dat is dan ook de lol ervan...

Deel 1 van de test gaf ongeveer het resultaat wat je ervan verwachten kunt. Na afloop een of twee vrijwel onzichtbare natte plekjes was de hele oogst. Het spatzeil sluit niet helemaal goed af. Daarna begonnen aan het echt werk. De boot zo scheef gehouden, dat de tester nauwelijks boven water bleef en alleen zijn schouders droog hield. Ook dan valt de schade mee. De illusie, dat je later in deze kleren na afloop naar huis kunt, moet je niet hebben. Maar het grootste deel van de broek is nog droog.

Daarna een test gedaan waarbij het bovenlichaam zowel links als rechts volledig onder water werd gehouden. Alleen de haren bleven boven water. De droge plekken op de broek zijn nu zwaar in de minderheid. Dat is ook de ervaring van kanopoloŽrs. Een spatzeil dient bij hen om snel zinken te voorkomen. Niet om droog te blijven. De bootjes liggen maar ternauwernood boven water. Het spatzeil is onderdeel van de constructie. Tijdens de wedstrijden moeten ze meerdere malen naar de kant om de boot droog te maken. Teveel water in de boot maakt hen traag.

De test om de boot vol te laten lopen door het spatzeil duurt lang. Er zitten elastieken in het zeil, die het openhouden ervan behoorlijk hinderen. We slaagden erin om de boot zichtbaar dieper in het water te krijgen. Maar na het openen van het spatzeil is de hoeveelheid water in de boot beperkt. Om het een beetje te bespoedigen de boot scheef gehouden zonder spatzeil. Je ziet het water met grote hoeveelheden naar binnen stromen. Vlak voor de boot echt zou gaan zinken het spatzeil weer vastgemaakt voor de laatste test. Het Eskimoteren. Het werd een succes. Alles wat mogelijkerwijs nog droog was, was nu wel compleet doorweekt, omdat het terugdraaien van de kano mislukte en er in het water uitgestapt moest worden.