Ook in 2010 stond de bekende prutmarathon van Schermerhorn weer op de agenda. Zoals elk jaar was ik aanwezig. Maar ditmaal zonder Ton. Dat scheelt enorm in het fotomateriaal. Ook nam ik dit jaar niet deel bij de veteranen. Het was mooi weer en al met al ontbrak een beetje het pit aan het evenement. Ik had zelf ook geen schone kleren bij mij en moest dus een beetje voorzichtig zijn niet per ongeluk in de sloot terecht te komen. Timo deed wel mee. Hij oogstte veel bewondering met zijn drie ronden volgehouden deelname. Ik heb nogal wat foto's van hem genomen. Hij was immers op de 'juiste wijze' gekleed. Sloot na sloot dook hij dapper in de prut. Volgend jaar ga ik ook weer deelnemen bij de veteranen, want dat is toch wel de enige manier om op passende wijze in deze prachtige modder terecht te komen.

 

 

Ook dit jaar waren de groepen weer het hoogtepunt van de dag. In twee heads gingen bij elkaar een stuk of veertig groepen van vier heren en een dame van start. De deelnemers verzamelden zich al lang van te voren en er werd zoals gebruikelijk wat gestoeid. Ongetwijfeld hebben deze jongens vaker meegedaan. Maar wie herkent ze nog. Want na twee of drie sloten zijn de deelnemers totaal onherkenbaar. De start is altijd erg spectaculair. De groepen, die voor de eerste prijs gaan zijn zo verdwenen. Daarna komen de beter geklede deelnemers, die gaan voor de prijs van de na afloop schoonste dame. Op dit moment zijn de mensen nog herkenbaar. Ze dragen prachtig schone rode, blauwe, groene, gele of witte T-shirts. Dat is maar voor even. Want na de eerste moddersloot heeft iedereen slechts een kleur t.w. bruinzwart.

 

Zoals eerder beschreven is de strijd om de schoonste dame geen eenvoudige opgave. Reeds bij de eerste sloot gaat het bij veel groepen fout. De dame denkt van de kant zomaar in het bootje te kunnen springen. Met gevolg dat ze hun evenwicht verliezen en als eerste kopje ondergaan. Daarna is serieuze deelname als 'schoonste' niet goed meer mogelijk. Naast heel voorzichtig instappen is het ook belangrijk bij andere groepen vandaan te blijven. Het is de bedoeling, dat tenminste het T-shirt van de dame schoon blijft. Veel andere deelnemers maken prachtige showduiken in de sloot, waardoor de modder in het rond vliegt. De dame, die het moment van oversteken slecht kiest, is binnen kortste keren compleet onder gespat met modder.

Bij de laatste sloot gekomen willen de deelnemers aan het kampioenschap voor junioren nog wel eens kiezen voor een spectaculaire afsluiten. Hier vier heren, die synchroon springend in de laatste sloot springen. Zelf had ik dit jaar geen schone kleren bij me. Toch wilde ik eens onderzoeken hoe diep zo'n sloot nu is, waar de deelnemers de hele dag doorheen gebaggerd waren. Het blijkt erg diep. De gedachte nog eens schoon aan de overkant te komen, kun je al snel laten varen. Aan de kant wilde John mij helpen uit de sloot te komen. Dat is niet handig als je niet stevig staat. Ik greep zijn hand en trok hem binnen kortste keren naast mij in de sloot, zodat we beiden compleet overdekt met modder huiswaarts moesten keren.