Zondag 8 juli was het weer zover. De prutmarathon van Schermerhorn ging van start. Dennis was speciaal overgekomen vanuit Engeland. Hij nam deel bij de veteranen en schoot een onvoorstelbaar aantal foto's. Hij heeft zich daarbij toegelegd op het 'herkenbaar' in beeld brengen van de deelnemers. De laatste jaren heeft Schermerhorn er namelijk steeds vaker last, dat mensen ten onrechte op hun CV zetten, dat ze deelgenomen hebben aan dit modderfestijn. Dat aantal vermeldingen op de CV blijken er veel meer te zijn, dan er werkelijk hebben deelgenomen. Voortaan kunnen de echte deelnemers een foto van Dennis meenemen naar hun sollicitatiegesprek om echt te bewijzen, dat ze hebben deelgenomen.

Diverse andere modderliefhebbers hebben deelgenomen. Erik was speciaal uit BelgiŽ overgekomen. Hij nam deel bij de veteranen en volbracht de drie ronden. Aan het einde van de dag werd hij pardoes door een van de deelnemers omhelsd. Wederom was zijn kledij deerlijk gehavend. Maar hij was nog alleszins herkenbaar. Ik ben nog samen met hem in de sloot gesprongen met de kledij, waar ik later mee naar huis moest. Hij liep de laatste sloten mee met de groepen. De commentator herkende hem zowaar.

Het was prachtig weer. De groepen hadden een aardige bezetting. De senioren waren wat minder. Zelf had ik drie stel kleding bij mij. Aan het einde van de senioren heb ik Ton gevraagd wat foto's te nemen, terwijl ik in vol ornaat vrijwillig in de sloot sprong. Van alle kanten stroomden te fotograven toe. Ik was wat overdressed. Ik had een spijkerbroek, T-shirt, overhemd, trui en bodywarmer aan. Dan kan je wel wat verkoeling gebruiken in het frisse nat.

Dit jaar gingen diverse nieuwe organisatoren van start met een slotenrace. Ton heeft wat met de drekrees in Schipluiden. Ik kreeg een mailtje van Akersloot en Noordwijkerhout. Ze hadden de adressen gekregen van Schermerhorn. Ton en ik waren beiden in Akersloot en namen onder een stralende lucht talrijke foto's. Zelf moest ik ook deelnemen. Maar omdat er slechts een groep was, werd besloten eerst een demonstratie run te houden met de groep met vier heren en een dame. Ze waren in het lang en een aantal andere deelnemers aan de seniorenrace liepen mee, zodat ik toch wat foto's kon schieten. In Akersloot hadden ze tevens een aparte race voor de jeugd. Na afloop daarvan hebben Ton en ik nog in de modderigste sloot een beetje gespeeld.

Van Noordwijkerhout had Ton kennelijk geen mail gehad. Hij begreep niet waar het overging en was er niet. Atletiek vereniging de Vikings organiseerde in de Bollenstreek een baggerloop. Er was geen verplichting in lange broek deel te nemen. Ook was er slechts een run, zodat ik moeilijk foto's kon nemen. De loop ging over twee boerderijen. De ene ligt op zand en de ander in het veen. De grote sloten waren goed onderhouden, maar de kleine op veengrond wat minder. Het was opmerkelijk lastig om deze sloten over te steken. Ze stonden helemaal tot aan de rand vol met modder. Ze waren behoorlijk diep en je kwam vast te zitten. De enige manier om eruit te komen was languit in de modder. Dat was niet erg goed voor mijn kledij. Tot aan de nek was ik helemaal glimmend van de modder.