Afgelopen zondag was het tiende kampioenschap van Nederland en de 27e prutmarathon van Schermerhorn. Ton en ik waren ruim op tijd aanwezig. Ton had nog niet ingeschreven. Tot onze stomme verbazing hield de organisatie voet bij stuk. Niet ingeschreven, dan niet deelnemen. Bijgevolg stond ik er om 12.00 uur helemaal alleen voor. In spijkerpak was ik niet eens de best geklede deelnemer. Er was een hele groep heren in keurig pak en stropdas. Zoals elk jaar waren er vijf baden om de winnaars schoon te boenen door een schonen uit de omgeving. Een groep heren was aanwezig om na afloop de boel op te ruimen. Een van deze heren liet zich zomaar in vol ornaat in het heerlijke warme bad zakken en verbleef daar geruime tijd. Ton was zo gegrepen door deze dappere daad, dat hij met fototoestel in de aanslag bij het bad pardoes de start van de senioren miste.

 

 

De eerste start was, die van de dames en veteranen. Zoals eerder deed ik mee. Het was zoals altijd een slopende tocht. De organisatie verzocht de deelnemers vast te stellen of het om 21 of 22 sloten ging. Dat maal drie... Zoals elk jaar was het tijdens de prutmarathon de slechtste dag van de zomer. Hoewel het niet regende, stond er een stevige bries. Meerdere deelnemers hielden het na een ronde voor gezien. Zo ook deze heren in pak. Ze hadden dit jaar het parkoers aangepast. De brede en zeer modderige sloten aan het einde van het veld waren vervallen en vervangen door een aantal kleine sloten. Sommige deelnemers blesseerden zich in hun poging deze sloten 'schoon' te passeren. Ton heeft driftig staan te fotograferen, zodat voor het eerst ook enige foto's van mijzelf gepubliceerd kunnen worden.

 

Evenals vorig jaar waren de senioren de leukste groep. Een groot aantal jeugdigen nam dit jaar voor het eerst deel. Ook waren er wat verdwaalde veteranen, die de uitputting nabij probeerden het helse parkoers te volbrengen. Weliswaar miste Ton de start van de senioren. Maar hij heeft de nieuwelingen uitvoerig fotografisch gevolgd. Zelf concentreerde ik mij op de echt geklede deelnemers. Hoewel iedereen natuurlijk zoals verplicht in lange broek verscheen, zaten daar veel trainingspakken en schaatspakken tussen. Slechts enkelen waren in gewone kleren. Wat natuurlijk veel leuker is. Onderstaande deelnemer was er vorig jaar ook bij. Ik heb hem gemist schoon bij de start. Kennelijk had hij zich wat verdekt opgesteld. Meerdere foto's heb ik van hem gedurende de wedstrijd.

 

 

Dit jaar waren er weinig wetliefhebbers. Rudy nam zoals gebruikelijk eveneens deel bij de veteranen. Ook John was van de partij in prachtig hagelwitte broek en dito tshirt. Hij begaf zich per abuis iets te dicht bij een oversteek en kreeg wat spatten op zijn broek. Hij besloot daarom een stukje mee te lopen met het laatste vijftal van de groepen. De geruchten zeggen, dat hij op onderstaande foto staat. Helaas ben ik niet zo goed in het herkennen van mensen, die van top tot teen onder de modder zitten. Enig wit is alvast niet meer te bekennen. Zelf ben ik na mijn eerste run nog tweemaal in de modder terecht gekomen. Ik had mijn licht grijze broek aan met zwarte trui, grijze bodywarmer, overhemd en nikes. De fraaie sloten op het achterland waren er dit jaar niet bij, zodat ik na het voorbijkomen van de laatste senioren, maar in de modderigste sloot rond het centrale terrein ben gesprongen om de modderspatten opgelopen tijdens het filmen en fotograferen af te spoelen. Ton schrok daar zo van, dat hij mij een helpende had toestak bij het uit de sloot klimmen. Met noodlottige gevolgen...

 

 

Dit jaar was er maar een head voor de groepen van vier heren met een dame plus boot. Vijf en twintig groepen gingen vol goede moed van start. Dit jaar werd zorgvuldig toegezien op het gebruik van de boot. In voorgaande jaren sprongen de dames samen met de heren gewoon in de modder. En dat hoort nu eenmaal niet. Dit jaar waren duidelijke eisen gesteld aan de grootte van de boot en het overbrengen van de dame. Desondanks waren de dames na een ronde nauwelijks meer te onderscheiden van de heren. Misschien moeten ze volgende jaar een bruidsjurk verplicht stellen om na afloop een 'schoonste' dame te kunnen huldigen.

 

 

Een van de beter geklede deelnemers was in spijkerbroek en aanvankelijk geel tshirt. Op de video kun je zien hoe hij bij de start prachtig gestrekt het water in dook. Echter al na korte tijd was hij even onherkenbaar als ieder andere deelnemer. Jullie zullen mij op mijn woord moeten geloven als ik beweer, dat hij ook op de andere foto's staat. Bij de groepen was ik na twee ronden uitgefotografeerd en gefilmd. Er was een groep in operatiepak. Ik heb ze nog gevraagd of dat wel steriel zou zijn na afloop. Mij werd verzekerd, dat dat volkomen in orde was. Bij hun laatste doorgang heb ik ze een beetje geprovoceerd. Terwijl in met mijn rug naar de sloot stond, wist ik een van hen zover te krijgen, dat hij mij een duw gaf. Ik ging met kakibroek, trui, overhemd en tshirt compleet kopje onder.