Akersloot heeft als tal van andere Noord Hollandse plaatsen een kermisweek. Dit jaar werd naast het traditionele touwtrekken ook een prutmarathon georganiseerd in de stijl Schermerhorn. Ton en ik besloten er eens te gaan kijken. Het was schitterend weer. De locatie ligt vlak aan de snelweg A9. Er was een race voor junioren en senioren. Voorts was er een demonstratie van groepen. Onder zien jullie de groep. Vanaf het allereerste begin werd er gedold. De rugnummers hadden niets te maken met de demonstratie. Het meisje zou de 'bruid' zijn. Ze was niet helemaal in het wit gekleed. Maar daar viel overheen te komen. Een van de jongens besloot de boot eens uit te proberen. Nogal onvoorzichtig bleek. Ton stond aan de overkant en had mooi zicht op het natte pak, dat werd gehaald nog voor er ook maar iets was 'gestart'. Ook het meisje werd daarna nog een keertje 'gelanceerd'.

De demonstratie gaf mij de gelegenheid wat foto's te schieten zonder, dat ik zelf mee hoefde te doen. Er waren wat verschillen met Schermerhorn. Bijvoorbeeld het aantal heren klopte niet helemaal. De verhouding was zeven op een i.p.v. vier op een. Misschien liepen er wat omstanders mee, die niets met de demonstratie van doen hadden. Normaliter zijn alle leden van de ploeg droog voor aanvang van de wedstrijd. Maar dat is vanzelfsprekend niet bijzonder relevant. Immers elke illusie om droog de eindstreep te halen moet je voor de wedstrijd al laten varen. Daar gaat het helemaal niet om. Ook niet helemaal duidelijk was, waarom er na afloop van de demonstratie gedoucht moest worden. Want even later moest iedereen weer aantreden voor de senioren wedstrijd. Het bewees alvast dat de douches het deden. De foto's van mij en van Ton gaven een totaal ander beeld van de demonstratie en het voorafgaande 'dollen'.

Zelf nam ik deel bij de senioren. Aangezien het water bij Akersloot ondiep is, duurt het enige tijd alvorens ik van top tot teen onder de modder zat. Naast de demonstratiegroep was ik verreweg de best geklede deelnemer. Ik wist vanzelfsprekend niet van te voren wat mij te wachten stond en dan neem ik het zekere voor het onzekere.

Na de prutmarathon begon het touwtrekken. Ik had schone kleren aan getrokken. Het is dan niet de bedoeling, dat deze zo blijven alvorens ik naar huis ga. We zijn naar het einde van het veld gelopen en hebben wat lopen dollen. Het brede kanaal is vooral breed, maar niet erg diep. Je moet een flink eind doorlopen om de modder tot aan het kruis te krijgen. Daarna moet je je laten zakken en zit je van top tot teen onder de modder. Na een bezoek aan de douches ben ik zo dus naar huis gegaan.