Zakslaan, Kussengevecht of balkvechten wordt tegenwoordig weinig georganiseerd. Het is een ideale manier om een nat pak op te lopen. De winnaar is degene, die droog blijft resp. het laatst in het water terecht komt. Het is dus niet noodzakelijkerwijs nodig, dat de winnaar droog blijft. Eigenlijk is dat zelfs zeer onwenselijk. Op de Kaag moest ik mijn onderstaande tegenstander, nadat ik hem er vanaf had geslagen, pesterig een hand geven om hem duidelijk te maken, dat er nog wat van hem verwacht werd. Hij trok mij met een grijns zo van de balk languit in het water. Zo hoort het ook. Geklede deelnemers moeten mee het water in. Ik heb tweemaal gevochten. De eerste maal hield ik ook mijn trui aan. De tweede keer heb ik alleen een T-shirt aan. Er is maar een foto (links), waarin je mij drijfnat uit het water ziet klimmen. De fotograaf nam liever foto's van andere gebeurtenissen, dan zoals het hoort van mij...
Hieronder een foto, waarin doorweekt languit op een surfplank lig. Het was de bedoeling om via een reeks surfplanken over te steken, terwijl je met een brandslang nat werd gespoten. Daardoor maakte het voor de staat van de kleren niet veel uit of je al dan niet op de plank bleef. Bij het aan wal komen was je van top tot teen doorweekt. Ik draag hier trui, overhemd, T-shirt, spijkerbroek, slipje sokken en schoenen. Ik was enigszins verrast door de aard van het evenement.
Op de Kaag was ik niet de enige deelnemer, die met meer dan wat sportkleding deelnam. Ook anderen hadden pas kort voor het begin van de survival vernomen, dat ze geacht werden deel te nemen. Droog was geen serieuze optie. Zowel bij balkvechten, parapluhangen, surfplank kruipen, kabelbaan, etc. was droog blijven weinig voor de hand liggend. Boven en helemaal onder wat foto's van mij en een andere deelnemer, waarbij we van top tot teen doorweekt zijn. Bij het kruipen over de surfplank wordt je met een brandspuit natgespoten. Ook als je je niet van de plank laat spuiten, dan is het verschil tussen zwemmen en droog blijven marginaal.