Als een van de laatste oranjeverenigingen blijft Ouderkerk aan de Amstel elk jaar met Koningsdag allerlei leuke dingen organiseren. Jaar in jaar uit hoort daarbij het tonnetjesteken. Ze hebben een stellage met een oude autostoel. Het water blijft erop staan. Zelfs als je de ring steekt, dan ben je van achteren flink nat. Zelf doe ik zelden een serieuze poging om raak te steken. Ik kom voor het natte pak en probeer de plank zo te raken, dat ik de volle laag krijg. Dit jaar kwam de stok dan ook slechts eenmaal per ongeluk in het gat terecht, waardoor ik een extra maal naar beneden mocht. Hoewel er behoorlijk wat water in het tonnetje zit duurt het enige tijd voor je compleet drijf bent.

Dezelfde deelnemers zie je elk jaar terugkomen. Als je goed oplet, dan zie boven dezelfde deelnemers als op de eerste pagina van Ouderkerk. Er was ook een leuke nieuwe deelnemer. De eerste malen stak hij faliekant naast en bleef droog. Maar dat kwam later goed. Hij mocht ook aan de finale deelnemen, omdat de stok er een keertje helemaal doorheen ging. Dat leidt dan niet tot een prijs, maar wel tot een extra aantal tonnetjes met water. Vooral met een dun katoenen T-shirt is het afzien. Zelf was ik mijn gewone kleren en had het niet echt koud.

De eerste poging compleet mis. Ik begon al te wanhopen. Echter de volgende ronde treft hij voluit de plank en krijgt een deken met water over zich heen. Het valt in de categorie voltreffer. Het water heeft een goede spreiding en valt rechtstreeks de stoel in. Alleen de achterkant van het T-shirt en het onderste randje van de spijkerbroek worden niet geraakt. Maar met het witte T-shirt zit je tegen de leuning, die door de vorige deelnemers al goed nat geworden is.

Dit het mooiste moment van de dag. Iemand verandert in een oogwenk van keurig droog in een waterpilaar.