Dordrecht - Om de twee jaar is er afwisselend Vaart in Dordt en Stoom in Dordt in Dordrecht. Een hoogtepunt van Vaart in Dordt is de 'Dirty boat building'. Op zondagochtend starten de deelnemers om 10.00 met het in elkaar zetten van krakkemikkige bootjes, gebaseerd op de film 'Pirates of the Caribbean'. Om 14.00 start de race in de Volwevershaven. Eerst worden er gewone heats gevaren. Waarbij de deelnemers feitelijk alleen bewijzen, dan hun bootje blijft drijven. Dat is bepaald niet vanzelfsprekend, zoals blijkt uit onderstaande foto's. Daarna wordt de dag afgesloten met en finale, waarin alles toegestaan is.

 

 

Alle nog drijvende vaartuigen verzamelen zich. Van de grotere vaartuigen springen dan mensen in het water om andere vaartuigen tot zinken te brengen. Dat gaat er stevig aan toe. Drie jongens zaten op een opblaasbaar bed. In een fractie van een seconde was het bed aan flarden en lagen ze alle drie in het water. Andere vlotten werden compleet uit elkaar gerukt of beklommen, zodanig, dat ze onderwater verdwenen. De tocht is onder zulke omstandigheden wel erg lang. Eigenlijk slaagde er maar een vaartuig erin drijvend de finish te halen. Geen deelnemer hoefde zich de illusie te maken droog aan de kant te komen.

 

 

 

Een door de werkgever gesponsorde boot zag het piekfijn uit alleen hij bleef niet drijven. Later hebben ze de twee onderdelen los van elkaar gehaald, waardoor ze drijvend de finale konden meedoen. Dat heeft natuurlijk niet lang geduurd, maar daardoor was er weer meer mankracht beschikbaar om de andere vaartuigen tot zinken te brengen. De scouting was ook present. Aanvankelijk met drie jongens later met versterking werd geprobeerd 'wrikkend' het voertuig voort te bewegen. Dat ging niet erg best. Maar het bleef drijven. Ook ging het zo langzaam, dat aanvankelijk in de finale het vaartuig de sloopwoede van de andere deelnemers wist te ontgaan. De jongen in het wit sprong aan het einde van de baan spontaan in het water en zwom naar het vlot om te helpen. Hij was dan ook de enige van het stel, die nat aan de finale begon. Dat is zoals de onderstaande foto's bewijzen later goed gekomen...

 

 

Zelf heb ik naast fotograferen geprobeerd om ook met een of ander vaartuig mee te varen. Dat lukte niet erg. Daarom ben ik toen de finale al weer enige tijd aan de gang was en er nog slechts enkele vaartuigen boven water waren ook in het water gesprongen met alles wat ik aan had. Het was nogal frisjes. Ik had een jas, spijkerpak, overhemd en trui aan. Het is altijd leuk om gewoon spontaan met alles aan in het water te springen. In een dergelijke chaotische situatie merkt niemand er iets van of er een meer of minder in het water ligt. Hoewel... Er was een vrouw, die mij bij het uit het water klimmen aansprak en zei, dat ze me had zien springen.

 

 

Een opmerkelijk groep waren de werknemers van een bedrijf, die hun vaartuigen baseerden op oranje tonnen. De voorrondes waren nogal langdradig. Zoals je zien kunt moest enige honderden meters op en neer gevaren worden door vaartuigen, die daar geheel niet toe waren toegerust. Op een bepaald moment was een van opvarenden het zat en sprong spontaan in het water. Dat was wel een beetje frisjes kon je zien. Later volgden enkele van de andere zijn goede voorbeeld. Op de laatste foto ligt er een in het water en de jongen staand met gestreept T-shirt is doorzichtig geworden en zojuist uit het water geklommen.