Een merkwaardig fenomeen bij de Nederlandse scouting is het zogenaamde overvliegen. Een keer per jaar vliegen een gedeelte van de leden van de ene spelgroep over naar de andere. Dit is een soort inwijdingsritueel. Ergens in september wordt een hindernisbaan opgezet. De bejegening is afhankelijk van de leeftijd. De nieuwe leden van een spelgroep gaan over door het volbrengen van een bijzondere opgave. Dit gebeurt overal, maar bij de ene scoutinggroep gaat het wat ruiger toe, dan bij de andere. Door in Google het woord 'Overvliegen' in te typen krijg je tientallen sites met foto's te zien. Meestal komt er veel water aan te passen. Soms is er sprake van modder of gunge. Vooral leiding, die overvliegt van de ene speltak naar de andere heeft het zwaar. 

Bij bovenstaande scoutinggroep moeten de slachtoffers onder een zeil doorkruipen door een waterbak en tegen een zeephelling op. Volledig gekleed hebben ze na het zeil al behoorlijke natte plekken op de kleding. Boven aan de zeephelling zijn ze allemaal compleet doorweekt. Aangezien er tijdens het klimmen geen sprake schijnt te zijn van natspuiten gaan ze kennelijk voor de klim kennelijk languit in de waterbak. Helaas zijn daar geen foto's van.

Rechts een volledig gekleed slachtoffer. Hij beklimt de glijbaan. De foto heb ik op een of andere site gevonden. Geen idee hoe het met hem afgelopen is.

Links een foto van iemand van de leiding, die kennelijk moet overvliegen. Hij krijgt een flinke emmer water over zich omgekeerd, nadat hij onder een zeil is doorgekropen. Ik zou over de scout, die hem het bad geeft ook wel eens een emmer willen omkeren. Zo'n lichtblauwe spijkerbroek kleurt dan prachtig donker. Misschien hebben zijn clubgenoten er later nog wel voor gezorgd dat het ook met hem goed gekomen is.

Een glijbaan met een bad. De mensen, die er vanaf moeten worden geacht languit in het zwembadje terecht te komen en compleet doorweekt uit het zwembad te stappen. Zeer fraai...

 

 

 

 

 

 

Soms zijn er stellages, waar de slachtoffers geacht worden zich een weg doorheen te banen. Om het wat interessanter te maken ligt de tuinslang klaar. Hier een geval, waarbij er een waar spervuur van water uit de tuinslangen komt. Het lijkt een vaste opstelling te zijn. Soms is het slachtoffer nauwelijks meer te zien door het gordijn van water. Het lijkt mij uitgesloten, dat hij na afloop nog een droge draad aan het lijf heeft.

Incidenteel wordt een drijvende brug gemaakt. Een mooi voorbeeld zien jullie op bovenstaande foto's van Ton gemaakt op Koninginnedag. Het schijnt wel mogelijk te zijn om droog de overkant te halen. Tal van leden van de plaatselijke jeugd deed echter een vergeefse poging. De jongen rechts is opmerkelijk ver gekomen, maar volgt duidelijk de verkeerde tactiek om zelfs maar een eerlijke kans te maken. Gezien hun kleding werden ze wat verrast door de aard van het evenement. Het als organisator belangrijk regelmatig te wisselen, tenminste als je veel mensen met hun zondagse kleding in het water wilt zien vallen. Zodra de mensen van te voren weten wat er staat te gebeuren, zie je alleen nog sportkleding. Een ander idee is het gebruik van kuilen. In het onderstaand voorbeeld ontdekten de overvliegers pas halverwege het zeil, dat er nog een extra verrassing was ingebakken. De jongen is helemaal drijfnat.

Een potje modderrugby of worstelen ontstaat vooral spontaan. Het onderstaande potje rugbyen op een wat vochtig grasveld in een park ontaardde spontaan in buikglijden door de modder. Het modderworstelen geeft in de volgende scène een iets georganiseerderde indruk. Bij de glijbaan is het niet helemaal duidelijk of dit op de glijbaan is gebeurd.

Een erg bekende foto is de onderstaande. Een jongen ligt in de modderbak en heeft daarbij zelfs zijn windjak aangehouden. De leiding en organisatoren worden altijd wat harder aangepakt, dan de jongere kinderen. De combinatie van een glijbaan met een waterbak zie je veel. Vaak moeten de overvliegers geblinddoekt naar beneden en ontdekken pas als ze beneden aankomen en water hun kleding voelen binnentrekken, wat de aard van de hindernis is.

Soms ontstaan natte onderdelen spontaan. Begonnen in het bos met droge onderdelen, als touwbruggen en klimtouwen wordt het evenement spontaan voortgezet langs de waterkant. Op twee uitzonderingen na lijken alleen de oudere jongens er aan mee te doen. Het is begonnen met de rubberboot en er liggen al wat mensen in het water, als de anderen spontaan ook afdalen in het water van het kanaal en volledig gekleed naar de overkant zwemmen. Op de laatste foto de oudere jongen zichtbaar drijfnat aan een kabel.