Balkvechten is altijd een mooie gelegenheid om een nat pak te halen. Soms zie je leuke foto's op internet. Meestal heb je bij eigen deelname niet de gelegenheid om er goede foto's aan over te houden. Tweemaal is mij dat wel gelukt dank zij omstanders. De eerste foto's zijn van kort geleden. Elke aflevering van de Brandersfeesten geeft de scouting de gelegenheid zieltjes te winnen resp. spannende dingen te organiseren. Vaak hebben ze alleen een indianenbrug. Deze is meestal droog te nemen. Om nat te worden moet je dat dan echt willen. Meestal ben ik dan ook de enige volledig geklede zwemmer. Hier stap ik nog droog op de stellage en loop naar de balk. Ook hier was ik een van de weinige zwemmers. Het natte pak ging ditmaal helemaal vanzelf.

 

 

Dit jaar hadden ze met banden en wat palen een balk geconstrueerd, waarop deelnemers tegen elkaar konden vechten. Desgevraagd mocht ik aantreden tegen de scout in het blauw. Ik was in kakibroek, witte trui, overhemd, T-shirt, slipje, sokken en schoenen. Niet erg bijzonder, maar wel behoorlijk compleet. Mijn benen hangen tot ver over de knie in het water. Tijdens het gevecht komt het water hoger door de balansverstoring. Hij was met geen mogelijkheid in beweging te krijgen met de skippybal. Nog eerder zou de balk breken. We besloten daarom na enige pogingen met de hand verder te vechten. Meestal heeft dat tot gevolg, dat beiden in het water belanden. Hier werd ik letterlijk van de balk gesleurd. Onder kun je het goed zien. We zitten tegenover elkaar met de handenlos. Hij pakt mijn armen. Ik pak zijn armen. Hij zwiept mij als het ware van de balk af.

 

 

De verdienste van deze constructie is, dat je dicht bij het water zit. De benen hangen vanaf het eerste begin diep in het water, zodat lafhartigheid niet leidt tot afstel. Nog voordat ik in het water beland zijn mijn benen al behoorlijk nat. Tijdens het laatste deel van het gevecht zie je mijn benen boven water komen. Ik ben nat tot mijn dijen zonder dat er van zwemmen sprake is geweest. Ik ga als ik van de balk val helemaal kopje onder. Er is een foto, waar je alleen water ziet en geen Frits. Hier zie alleen een voet. Mijn haren zij drijfnat als ik weer boven kom. Dat heb ik niet vaak. Meestal zijn wel alle kleren nat, maar niet mijn haar. Er is geen foto van druipend op de kant klimmen, omdat de betreffende scout meende mij te moeten helpen en daardoor geen tijd meer had om verder te fotograferen.

 

 

Later heeft er nog een gevecht plaats gevonden. De foto's zaten bij de toegestuurde Zip-file. Er is geen sprake van Skippybal. Ze spatten elkaar nat voor het gevecht begint. De jongen in spijkerbroek en blauw T-shirt gaat daarbij compleet kopje onder. Dat was een beetje het gebrek van de constructie. De balk was te dun. Je ging als je er vanaf viel echt helemaal kopje onder...