Ieder jaar is het een geweldige zoektocht naar leuke evenementen op koningsdag. Dat lukt het ene jaar beter dan het andere. Dit jaar trof ik de scouting aan met een oversteek in Nootdorp. Ze doen het al weer enige jaren. Maar ik heb ze nooit eerder aangetroffen. Ze hadden ditmaal een touwbrug. Hij was wat gammel. Vooral de zijtouwen lieten te wensen over. Bij aankomst gingen een paar jongens naar de overkant. Daarbij bleek de brug mogelijkheden te bieden om zonder al te veel overdrijving een spectaculair nat pak te halen. Ik was in spijkerpak, overhemd, T-shirt, schoenen, sokken, ondergoed en jas. Nog gevraagd hoe diep het was. Het bleek mee te vallen. Maar het was duidelijk, dat de enige geschikte plek om een duik te nemen het midden van de middelste overspanning was. Precies op de plaats waar de ondersteuning van de zijtouwen begint te dunnen.

     

Het valt nog niet mee om zover te komen, want de eerste overspanning was prutswerk. Ik moest alles uit de kast halen om 'droog' de middelste overspanning te bereiken. Je hebt niets aan een beetje nat tot aan de knieŽn. Vanzelfsprekend moet je er tot de nek in. Alles van top tot teen doorweekt. Op de zwakste plek van de constructie een draai gemaakt voor de kamera. Daarna is de kunst lang genoeg te blijven hangen voor een paar mooie shots alvorens volledig gekleed het water in te vallen. De kunst bij touwbruggen is het overbrengen van het gewicht van het middentouw naar de zijtouwen. Dan hang je binnen de kortste keren onderste boven boven het water. Reddeloos verloren. Bij diverse gelegenheden heb ik op indianenbruggen op vergelijkbare wijze een volledig geklede duik genomen. Het nat worden werkt altijd. Ik heb echter niet altijd een fotograaf bij de hand. Ton, die altijd bereid was mijn escapades fotografisch te verslaan, wordt node gemist...

       

Ook ditmaal moest ik kiezen tussen een nat pak en mooie opnamen. Zodra er een gaatje viel, heb ik toestemming gevraagd om het een keertje te proberen. Ze beweerden dat andere volwassenen mij voor waren gegaan en dat het te doen was. Zelf ben ik ontzettend stabiel en zou eigenlijk helemaal nooit een nat pak moeten halen bij dergelijke gelegenheden. Maar daar doe ik het niet voor. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, dat iemand anders van mijn gewicht droog de overkant kan halen. Op precies dezelfde wijze als gefilmd bij de tweede oversteek kwam ik de eerste maal in het water terecht. Een geweldige kick om zo goed gekleed compleet doorweekt te worden. Daarna iemand gevraagd om een tweede poging te filmen. Ook nu wist ik te water te raken op de geplande wijze. Na afloop bleken mijn schouders van mijn spijkerpak nog niet helemaal doorweekt te zijn. Dat moet volgend jaar beter. Bijvoorbeeld een stukje zwemmen zou het gewenste resultaat moeten geven.