Reddingsbrigades heb je tegenwoordig in alle grote plaatsen. Er is verschil in benadering. Veel clubs doen specifieke zwemlessen. Sommigen doen daarnaast aan bewaking van binnen- of buitenwateren. Op diverse plekken in het land worden cursussen gegeven om een auto, die te water raakt, op een veilige manier te verlaten. Ze werken dan met een auto op rails bij een zwembad in combinatie met een cursus. Deelnemers wordt gedurende de dag gevraagd gewoon met alles wat ze aan hebben in de auto plaats te nemen. Hij rijdt dan het water in en je moet er op een beschaafde manier uit zien te komen. Je kunt blijven zitten tot de auto volledig onder water is verdwenen. Ook kun je uitstappen via de raampjes op een moment, dat de auto nog drijft. Het laatste is veiliger. De motor geeft de auto de neiging de voorkant sneller te laten zinken dan de achterkant, als hij niet op een rails staat. De theoretische 'luchtbel', waar vroeger over gepraat werd, is nogal theoretisch.

 

 

Een grote club is wat betreft deze cursussen de reddingsbrigade van Oosterhout. Gedurende een complete dag wordt de ene groep na de andere door de molen gehaald. Helemaal realistisch is het allemaal niet. Voor realistisch naspelen is het belangrijk normaal gekleed te zijn. Je ziet nogal wat zwemkleding. Ook hebben deelnemers zelden een jas aan. Terwijl als het ergste gebeurt, de betrokkene gewoon in zijn normale kleding in de auto zal zitten. Een jas is tijdens de ontsnapping een ernstig obstakel, wat je niet goed genoeg kunt oefenen. In het zwembad zijn er duikers bij de hand om te assisteren, als je in moeilijkheden raakt. In het echt zal je het zonder moeten doen. Zelf hield ik gewoon alles aan, wat ik droeg toen ik 's morgens in de auto stapte. Ik hield, hoewel ik dat van te voren niet van plan was, zelfs mijn jas aan. Anderen kwamen in oude spijkerbroek en T-shirt. Beneden een verzameling deelnemers in hun gewone kleding.

 

 

De deelnemers in Oosterhout wordt eerst gevraagd in het water te springen om te onderzoeken of iedereen wel kan zwemmen. Dat gebeurt niet bij elke 'Auto te Water'. Bij sommige nemen de deelnemers nog droog en in hun gewone kleding plaats in de auto. Je ziet ze dan bij vroeg uitstappen door het raampje nog eventjes droog. Dat blijft natuurlijk niet zo. Er is geen enkele manier waarop ze kunnen verwachten droog de kant te bereiken. Onder een volledig geklede groep, die na enig aandringen inderdaad volledig gekleed in het water sprong. Een jongen had het kennelijk vaker meegemaakt en had een kamerjas bij zich om warm te blijven tussen het moment, dat hij in het water lag en de tijd dat hij op anderen moest wachten. Je kunt ook extra droge kleding meenemen en wisselen...