Blijf ik droog of word ik nat!? is een vraag, die ieder voor zich beantwoord. Mijn antwoord is vanzelfsprekend, dat droog geen optie is. Talrijke malen ben ik naar Duinrell geweest om te filmen, fotograferen en nat te worden. Wanneer een boot naar beneden komt, is er sprake van een ware zondvloed. Toch is compleet doorweekt niet mogelijk met één boot. Ook zijn er verschillen tussen boten en bezetting. Soms is er alleen een zielig straaltje water, terwijl de andere keer sprake is van een muur van water. Voorheen was ik bij de registratie van mijn avonturen afhankelijk van andere fotografen. Tegenwoordig heb je selfiestick en waterdichte camera's. Dan kun je filmen zelf staand in een zondvloed van water.

Meerdere malen ben ik met Ton naar Duinrell geweest. Hij maakt onvermoeibaar foto's van het gebeuren. Achteraf klaagt hij wel, dat hij zelf niet nat geworden is. Maar daar ben je zelf bij. Een heel stel series ben ik al lang weer vergeten. Boven twee staande foto's voor en na de zondvloed. Slechts op een foto ben ik compleet doorweekt. Op de andere foto's alleen van achteren. Dat is algemeen de ervaring. Als je wat naar voren gaat staan, dan wordt je alleen nat aan de geraakte kant. Er is op een andere pagina een serie van een jongen, die van achteren compleet doorweekt is, terwijl je aan de voorkant niets ziet. Wanneer je tegen de glazen plaat aan gaat staan, dan krijg je water van voren en van boven. Bij een goede boot kun je dan redelijk compleet doorweekt zijn in één keer. Geleidelijkheid is veel leuker.

Op de foto's bovenaan de pagina draag ik alleen een sweater. Normaliter heb ik meer aan. Nat worden met een trui of een jas is nog spectaculairder. Er wordt wel eens gevraagd of ik niet het wist, dat ik de volle laag zou krijgen, als ik voor de glazen plaat ging staan. Staand tegen de glazen plaat krijg je werkelijk de volle laag. Hier meerdere treffende demonstraties. Broek, t-shirt, overhemd, trui en jeans jacket. Aan het begin nog redelijk droog. De jeans jacket nog blauw. Na één boot compleet doorweekt van top tot teen. Geen droge draad meer aan het lijf.