Dordrecht - Zondag 18 april was het jaarlijkse Kwalleballen in Valkenswaard. Het was prachtig weer. Het was geen eenvoudig opgave om de velden in modderige staat te krijgen. De deelname viel wat tegen. Tussen de wedstrijden werd flink wat gestoeid. Vooral Ton heeft veel foto's gemaakt van volledig geklede deelnemers en toeschouwers, die roemloos in de modderbak werden gemikt. Zelf heb ik mij vooral bezig gehouden met kandidaten voor een modderbad, daar ook in terecht te doen komen. Geen opoffering werd daarbij getroost. Gelukkig had ik voldoende kleren bij mij om iets droogs aan te trekken, als een onwillig slachtoffer mij mee de waterbak in had getrokken. 

Het was dit jaar wederom mogelijk om je als individueel deelnemer in te schrijven. Veel ploegen hadden behoefte aan voldoende reserves. Zeven minuten achter elkaar door de modder sjouwen is zonder wissels niet vol te houden. Ploegen uit de omgeving begonnen soms met ternauwernood voldoende deelnemers om gedurende de dag uit te groeien tot een complete mÍlee. Ik werd uitgenodigd om mee te doen met de bovenstaande groep. Ze begonnen met zes man en waren binnen een half uur uitgegroeid tot een dozijn. Allerlei toeschouwers melden zich aan als vrijwilliger. Ze haalden zelfs de halve finale. Zelf heb ik maar enkele keren daadwerkelijk in het veld gestaan. Het is erg vermoeiend en ging mij meer om de modder dan om het spel.

In de ochtend was ik in spijkerbroek en een thermische trui tegen de kou. Dat bleek niet echt noodzakelijk. Tussen de wedstrijden ijverig bezig geweest met ploegleden de waterbak in te werken. Zodra er een worsteling ontstond om een nog droge volledige kant kandidaat voor de waterbak een nat pak te bezorgen, mengde ik mij in het gewoel. Niet iedereen is even vastberaden om zijn ploeggenoten te doorweken. Met mij erbij was er gewoon gene ontsnappen aan. Boven iemand van een andere ploeg. Onder een ploeggenoot in spijkerpak. Voordat ik hem oppakte was hij alleen vies. Erna was hij samen met mij kopje onder geweest en kwam volkomen glimmend van het water en de modder uit de bak.

Het was mij niet helemaal duidelijk hoeveel voorronden er precies gespeeld moesten worden. In sommige groepen waren er vier en in andere vijf ploegen. Kennelijk zaten wij in een groep met vijf. Na afloop van de derde wedstrijd besloot ik schone en droge kleren aan te trekken. Teruggekomen bij mijn ploeg bleken we nog een wedstrijd te moeten spelen. Dat was natuurlijk een tegenslag, maar ik liet mij niet kennen. Natuurlijk zou ik ook in de laatste wedstrijd meespelen. Toen ik wat uitdagend in het veld ging staan, ontstond er spontaan midden op het veld een gevecht met de jongen in het geel en ging ik in mijn spijkerpak de modder in. De schade aan de kledij was ernstig, maar het leek erger dan het was.

Op een ander veld probeerden wat meisjes de jongen in de spijkerbroek de vijver in te krijgen. Het werd niet veel. De jongen was veel te sterk. Ik ben mij ermee gaan bemoeien. Na een langdurig gevecht lukte het tenslotte hem over de rand te krijgen. Hij trok mij mee de waterbak in. Na afloop was ik eigenlijk natter dan hij. Daarna heb ik ook Ton nog een keertje de modder in gewerkt. Daar zijn niet zoveel foto's van, omdat Ton als hij de modder in gaat minder gemakkelijk kan fotograferen. Sommige velden begonnen al behoorlijk modderig te worden. Beiden waren we na afloop van top tot teen bedekt met modder.

Gedurende de hele dag vonden er moddergevechten plaats. Het onderstaande gevecht verraste Ton zeer. Het begon enige tijd na afloop van de finale. Beide jongens waren toeschouwer in hun gewone kleding, die echt tot het uiterste gingen. Elke keer ging het gevecht weer verder. Van de waterbak in de modder en weer terug. Ton heeft er meer dan een dozijn foto's van gemaakt. Jullie kunnen het complete resultaat zien op zijn site Zwemmen met kleren aan. Helemaal onderaan nog wat schermutselingen van mijn ploeggenoten. De jongen in spijkerpak van boven de pagina en in het midden gingen nog langdurig gezamenlijk de modder in.

Tijdens de finale tussen twee ploegen, die nooit eerder hadden meegedaan moeten allerlei jarenlange tradities opnieuw opgebouwd worden. Ik had tijdig mijn laatste kleren aangetrokken, waarmee ik later naar huis zou moeten. Tot mijn ontsteltenis begrepen zowel de winnaars als de verliezers van de finale niet wat er van hen verwacht werd. Evenals vorig jaar begon Ton daarom maar aan me te sjorren om mij mijn laatste modderbad te bezorgen. Hij is niet zo groot en het schoot niet op. Maar zijn pogingen hadden wel tot gevolg, dat de grote zware rugbyers in de gaten kregen, dat er wat van hen verwacht werd. Opeens kwamen ze aangestormd en gingen we alsnog languit in de modder gevolgd door een bad in de vijver.