Een van de hoogtepunten van het jaar het Kwalleballen vond ook ditmaal plaats op een stralende dag. Veel deelnemers in afgeknipte spijkerbroek. Ook de jongen rechts besloot even later om zijn spijkerbroek af te knippen. Andere deelnemers waren beter gekleed. Bij enkele ploegen deden spontaan mensen uit het publiek mee. Zelf was ik zoals gewoonlijk volledig gekleed. Ook had ik wat 'changes' bij me. De hoop was wat te kunnen stoeien. Dat lukte wel, maar pas nadat ik zelf reeds in de modder was gedoken. Volgend jaar is wellicht spontaan deelnemen als invaller bij een groep spannender. Bij de foto's zit een foto van Ton, waarbij iemand gekleed in een jas mistroostig midden in een modderplas zit, terwijl zijn belager eveneens overdekt met modder het strijdperk verlaat. Aan de kleding is te zien, dat beide heren voor het gevecht nog volkomen schoon waren.

De finale werd dit jaar gewonnen door een andere ploeg dan gewoonlijk. Deze kennen de mooie tradities niet. De arbiter bleef schoon. Ook begrepen ze niet, dat ik onmogelijk schoon naar huis kon. Gelukkig deed deze jongen uit een andere ploeg zijn plicht. Het was voor hem niet zo'n opoffering aangezien hij zelf reeds geen schone draad meer aan het lijf had. Zelf daarentegen was ik een halve minuut eerder nog in een schone splinternieuwe spijkerbroek, jumper, overhemd, etc. Andere deelnemers begrijpen beter wat tradities zijn. De groep, die mij vorig jaar na de lunch de waterbak in werkte, vond dat ze vandaag ook rechten hadden. Er zijn geen behoorlijke foto's van. Maar nog geen half uur na mijn eerste modderbad was het al een tweede keer raak (rechtsboven met jeans jacket).

De jongen in spijkerbroek en bruin T-shirt was gewoon een toeschouwer, die een onderbemande groep vrienden te hulp schoot. Hij had zijn trui uitgedaan en deed zonder zich op enige wijze in te houden mee aan de strijd. Door de jaren heen blijken deelnemers zich dan weinig illusies te hoeven koesteren omtrent schoon blijven. Soms zie je een spelverdeler, die tot de halve finale betrekkelijk schoon blijft door zich niet direct in de strijd te mengen. Deze jongen echter ging bij de eerste schermutselingen al tegen de grond. Rechtsboven de eerste plekken. Hij aarzelde daarna niet in de waterbak te springen en zat aan het eind van de laatste voorronde van top tot teen onder de prachtig glimmende modder.

Bovenstaand een jongen naar mijn hart. Hij betrad het strijdperk in een splinternieuwe grijze broek. Elk jaar is er wel iemand bij, zoals hij. Het duurde nogal verrassend lang voor zijn kleding echt van top tot teen onder de modder zat. In het Fotoalbum is de complete transformatie te zien. Er zijn ook foto's, waarbij hij helemaal glimt van de modder. Hier het moment, dat hij tijdens het gevecht onder een andere speler terecht komt en met zijn zitvlak diep in de modder wegzakt. De jeugd was dit jaar ook aanwezig. Ton nam diverse treffende foto's. Duidelijk is te zien, dat de meeste onvoorbereid in hun goede kleding de modder in doken. Ton maakte er meerdere foto's van.