Op zondag 15 april vond het jaarlijkse Kwalleballen plaats in Valkenswaard. Het was prachtig weer. Het ergste werd gevreesd wat betreft de kledij van de deelnemers. Het viel alleszins mee. Door het mooie weer schroomden de deelnemers niet om voluit plezier te maken in de modder. Ook was het mogelijk om als individu in te schrijven en mee te doen bij een team. Er waren vijf inschrijvingen. Zelf kwam ik bij een team terecht met een fanatieke coach, die vond dat ik veel te netjes gekleed was voor deelname. Het gevolg was wel, dat ik minder in de gelegenheid was om foto's te maken. Gelukkig was er Ton er die de honneurs waarnam op de momenten dat ik zelf moest spelen.

Eigenlijk vanaf het eerste begin begon men al spontaan in de waterbakken te springen. Het is eigenlijk ook best iets voor toeschouwers. In dat stadium kan niemand zien of je in het water springt omdat je dat leuk vindt of omdat je als deelnemer verwacht toch wel een nat pak te krijgen. Onderstaande foto is een gelukschot. Rechts een compleet doorweekte jongen en in het midden een jongen, die nog compleet droog boven de waterbak zweeft.

Intrigerend vond ik de gemengde groep hieronder. Zowel de jongens als de meisjes waren in strakke kledij. De foto's aan het begin van de wedstrijd als ze nog allemaal relatief schoon zijn, komen van Ton. Later had ik tussen twee wedstrijden in de gelegenheid ze in de opvolgende fase, waarin ze van onder tot boven compleet onder de natte glimmende modder zaten te fotograferen. In het Fotoalbum zijn de betreffende foto's ook in groter formaat te vinden. Door te clicken op de foto komt een nieuw venster op met de de foto in het grootste formaat.

Zelf had ik ingeschreven om mee te spelen in een groep. Dat was best zwaar. Ik had meerdere stellen kleding bij mij. Na de eerst head heb ik mij verkleed. Daar was enige aanleiding voor gezien de volledig onderdompeling in de modder, waar Ton een foto van wist te maken. Om het er niet al te dik op te leggen heb ik over mijn verse kleding links en rechts nog wat modder gesmeerd en ben ik een keertje in een modderpoel gaan zitten. Toch was er iemand van teamgenoten, die het in de gaten had. Nadat we uitgeschakeld waren, werd ik uitgedaagd door een paar jongens. Ik ging erop in en werd voor de derde maal volledig gekleed in de waterbak gegooid. Daarna was ik door mijn spijkerbroeken heen. Tijdens de finale kwam ik tenslotte voor de vierde maal in de modder terecht gekleed in kakibroek en jeans jacket. Ton verraste mij onverhoeds, zodat ik zonder droge kleding, nat en modderig in de auto naar huis moest.