Zondag 23 april begon het seizoen met Kwalleballen in Valkenswaard. Het was prachtig weer; het deelnemersveld verjongd; Winnen was niet belangrijk als iedereen na afloop maar van top tot teen onder de modder zat. Technisch was het ook goed in orde. Reeds om 11.00 uur de ochtend waren de velden goed modderig. Kennelijk was de waterwagen al vroeg uit de veren. De deelnemers waren zich kennelijk iet bewust wat hen te wachten stond. Anders hadden ze wel minder kwetsbare kledij aangetrokken. Het moge tot duidelijk zijn, dat de sponsornaam al na korte tijd niet zichtbaar zal zijn op deze helderwitte T-shirts.

De best geklede groep waren de jongens van Bommel. Het was vanaf het eerste moment duidelijk, dat ze gingen voor modderbad en niet voor de prijzen. Ze hadden overigens een fanatieke speler, die lange tijd het ergste wist te voorkomen. De jongen met rood haar bleef lange tijd herkenbaar. Pas na afloop van de wedstrijd nam hij een bad in het vijvertje. De jongen links heb ik met de videocamera precies op het moment, dat hij tijdens het spel voor het eerst achterwaarts in het vijvertje terecht kwam. Met een videocamera heb je weliswaar minder scherpe beelden, maar timing is beter. Alle leuke gebeurtenissen zijn beeldje voor beeldje terug te vinden.

Dit jaar hadden ze geen speciale junioren en damesgroepen. Deze deden gewoon mee met de senioren. Het gevolg was, dat de krachtsverschillen vaak enorm waren. Onderstaande groep werd lichamelijk gezien volkomen weggevaagd door hun tegenstanders. Minstens tien goals gingen in de zeven minuten dat een wedstrijd duurt erin. De jongen met zijn oranje tshirt en spijkerbroek hield zich aanvankelijk nogal afzijdig. Tijdens de eerste wedstrijd bleef hij vrijwel schoon. Op de videobeelden heb ik hem alleen met licht besmeurde spijkerbroek. Ton is hem langduriger blijven volgen. Kennelijk is hij naderhand meerdere keren in het vijvertje beland en in de modder gaan rollen.

De jongen met zwart tshirt en spijkerbroek heb ik prachtig op de video bij zijn eerste bad. Op een gegeven moment heeft hij de kwal te pakken en wordt omsingeld door de spelers van de tegenpartij. Er volgt wat getrek en geduw. De tegenpartij is zoveel sterker, dat de hele groep stukje bij beetje richting vijver gaat. Hij wordt met enkele andere leden van zijn groep met kwal en al de vijver in geduwd. Hij komt ruggelings in de vijver terecht. Je ziet het water over zijn buik lopen. Bij het opstaan is hij helemaal van top tot teen doorweekt.

Ton en ik hebben onze aandacht een beetje verdeeld. Het kopje onder in het vijvertje van onderstaande jongen in blauw tshirt heb ik niet zien plaats vinden. Op de site Ton kunnen jullie de complete verzameling vinden. Hij heeft ook een hele serie geschoten van de jeugd. Maar net zoals hij heb ik nijpend ruimte gebrek op mijn site en moet kiezen. Hij heeft ook groot aantal foto's van mij geschoten. Na de eerste voorronde stond ik wat te drentelen bij een vijvertje in de hoop, dat ik iemand kon provoceren tot een duw. Er werd wel over gepraat, maar er gebeurde niets. Wel werd ik aangeschoten door de coach van de latere winnaars. Deze kwamen een speler tekort en of ik misschien wilde invallen. Hoewel ik mij in het verleden had voorgenomen nooit meer zoiets uitputtends te doen, heb ik toch ingestemd.

Het bleek inderdaad verschrikkelijk vermoeiend. Ik was in mijn nette kleren. Dat is best een kick. De buitentemperatuur was aangenaam. De temperatuur van het water van de vijvertjes daarentegen was verschrikkelijk. Mijn nette broek vertoonde aldra tal van moddervlekken. De tegenpartij probeert je op de grond te krijgen, want dan moet je de kwal loslaten. Op de modderige plekken van het veld blijft het dan niet bij een paar vieze plekken. Heel onverstandig besloot ik na afloop van de wedstrijd mijn kleren een beetje af te spoelen in het vijvertje. Van het ene moment op het andere was drijfnat en steenkoud. De volgende wedstrijd zou pas een uur later zijn. Ik besloot daarom droge kleren aan te trekken. Onder het motto, dat 'oude' kleren stuk mochten en de huidige niet ben ik in spijkerbroek en commando trui verdergegaan. 

Bij elkaar heb ik vier wedstrijden meegespeeld. Dat waren drie voorrondes plus halve finale. In de laatste voorronde wedstrijd slaagde ik er zelfs in om een doelpunt te zetten. De tegenpartij was uitgeput en toen ik een enorme sprint inzette konden ze niet meer voorkomen, dat ik met kwal en al in de vijver dook. Na de halve finale heb ik er een punt achter gezet. Er bleken nieuwe invallers beschikbaar en ik was helemaal uitgewoond. Ik ben me dus maar gaan verkleden in de kleren, waarmee in naar huis wilde gaan: Jeans, jacket, leren jas, etc. Tot mijn verbazing wist mijn ploeg ook de finale te winnen. Natuurlijk ben ik ze gaan feliciteren. Ik werd uitgenodigd het vijvertje in te komen. Het water was niet diep dus dat was geen echt probleem. Dat veranderde echter toen de waterwagen kwam en opeens de sluizen opzetten om het vijvertje bij te vullen. Een enorme plens water doorweekte mij en de anderen in een oogwenk. Het was hoewel ongepland, spectaculair. Ton was tot dat moment zowaar droog en schoon gebleven. Dus daar moest toen toch ook nog wat aan doen, zodat het nog een beetje erger werd...