Aan het einde van de middag van Koninginnedag werd een touw tevoorschijn gehaald. Het was in de krant aangekondigd. Ik was dus aanwezig en de gebeurtenissen stelden niet teleur. De ene jongen na de andere begaf zich in normale kleren op het touw en liet zich min of meer weerloos een nat pak bezorgen. De jongen boven aan de pagina had eerder al eens meegedaan aan balkvechten in een corduroybroek. Hij draagt nu andere kleren. Alles wordt wederom van top tot teen doorweekt.

De verschillende stadia zijn te volgen. Eerst betreedt hij het touw en wordt daarbij nat tot zijn dijbenen. Vervolgens wordt de broek nat tot de riem. Hoe dat precies is gebeurd is mij niet helemaal duidelijk. Daarna wordt hij heen en weer gezwierd. Het water spat woest over hem heen. Hij is op de bovenste foto's nog niet 100% doorweekt. Maar het lijkt uitgesloten, dat hij na afloop nog een droge draad aan het lijf had. Hij was beide keren, dat hij nat werd volledig gekleed inclusief overhemd, T-shirt, lange broek, slipje, sokken en schoenen. Zonder aarzelen liet hij zich tweemaal van top tot teen doorweken. Kennelijk een liefhebber.

De eerste deelnemer was volgens mij deze jongen. Maar het kan ook omgekeerd zijn. Hij werd heen en weer gezwierd met het touw en gaat met de haren door het water. Hij laat als hij flink nat is gewoon los en zwemt naar de kant.

Fascinerend vond ik indertijd het gemak, waarmee de jongen in spijkerbroek zich een nat pak liet bezorgen. Ook hij wordt flink heen en weer gezwierd door zijn vrienden. Hij laat de hand door het water gaan. Net alsof hij de temperatuur meet. Kort daarna zwemt ook hij naar de kant en loopt doorweekt rond.

Op de trap zijn beide heren compleet doorweekt te zien. Meerdere malen gaan ze opnieuw het water in.

Later ben ik zelf naar de overkant gegaan. Ik wist iemand de kamera in de handen te duwen. Maar de opstelling van de fotograaf was weinig optimaal. Bovenlichaam hangt in het water. Ik werd heen en weer gezwierd. Dus dan ben je aan de overkant gekomen volledig doorweekt. Er is nog een andere jongen in trainingsbroek het water ingegaan.