Vorig jaar hebben we de oversteek gedaan naar Schiermonnikoog. Aanvankelijk wilde ik alleen gaan. Toen de buurman ervan hoorde wilde hij met alle geweld mee. Hij is tachtig, maar onverwoestbaar. De Brakzandtocht begint in Lauwersoog. Je vaart met een boot een stuk de zee op en mag vervolgens met een trap afdalen naar het wad. De boot moet daarbij een eerbiedige afstand houden ten opzichte van de wal om vastlopen te vermijden. Immers, nadat hij ons afgezet had, moest hij met andere gasten een vaartocht maken over het wad. Muurvast op een zandplaat vastzitten is dan niet handig. Voor ons had dat als gevolg, dat we bij het uitstappen onmiddellijk tot ons middel nat waren, omdat we in relatief diep water terecht kwamen.
Het voordeel van beginnen op het Balgzand is, dat je niet uren door de modder hoeft te stampen om de vaargeul over te kunnen steken. Er zijn ook tochten vanaf de wal naar Schiermonnikoog. Deze duren twee uur langer. Met de huidige waterstand waren ze waarschijnlijk onuitvoerbaar geweest. Door een straffe zuidwesterwind kon het water niet goed weg. De hele tocht moesten we daarom door tenminste twintig centimeter diep water stampen. Ontzettend vermoeiend. De gids maakte zich zorgen over de oversteek van de geul. Het viel mee. Er hoefde niet gezwommen te worden. Op de video kunnen jullie zien, dat we tot ons middel in het water hebben gestaan. Op de foto slechts het bewijs, dat we er geweest zijn en dat we inderdaad tot ons middel in het water hebben gestaan. Net zoals bij de tocht naar Ameland is vooral het laatste stukje van het wad naar de bewoonde wereld eigenlijk net iets te ver...
De tocht a.h.v. de videocamera toont wat meer beelden van de ontberingen. Eerst het uitstappen op Brakzand. Het water kwam tot mijn dijen. Daarna een aantal hevige buien. De gids besluit de doortocht te maken door de diepste geul na 10 minuten wachten op het verder zakken van het water. Het gaat om twee geulen. Te laat bij de tweede geul geeft problemen. Sommige dames lopen tot hun schouders in het water. Bij mij zelf komt het water niet verder dan mijn middel. Best een bijzondere ervaring om je voort te bewegen door een enorme watervlakte. Op de foto aan het eind van de tocht kun je zien, dat ik tot mijn middel nat ben geweest, maar dat het tussenliggende deel al weer droog is gewaaid. Ik doe wadlopen bij voorkeur in mijn gewone kleren en ben na afloop zo in de auto gestapt voor de thuisreis. Dat geeft een extra kick. Het is leuk aldus tot het middel in het water van een geul te staan. Eigenlijk zou je zelfs een stukje willen zwemmen om alles helemaal nat te maken. Maar je laat je dan weerhouden door de onbekendheid met het verdere verloop van de tocht.
Hier zie je me aan het begin van de tocht staan in het water. Kruis is nat alsmede het slipje. De tocht was spannender dan normaal, doordat de wind het afvloeien van het water belemmerde. Ook kwamen er zo nu en dan flinke buien langs. Boven een foto, waarbij mijn broek van achteren helemaal nat is. Niet door het doorwaden van een geul, maar door een gewone bui. Helemaal onder een foto gemaakt na het doorwaden van een geul. Ik ben nat tot ver over mijn middel. Sommige deelnemers moesten bijna zwemmen.