Vijf jaar achtereen hebben de buurman en ik deelgenomen aan de Nieuwjaarsduik.  Dat is een reeds meer dan vijftig jaar bestaand gebruik om op nieuwjaarsdag massaal gezamenlijk de zee in de duiken. Zelf heb ik vaker deelgenomen. Maar daar zijn weinig beelden van. Hoofdsponsor is Unox. Het gebeurt overal in Nederland. Verreweg de grootste duik is die van Scheveningen. Maximaal 10.000 man duiken dan vrijwel tegelijkertijd de zee in. Vermoedelijk zijn het er niet elk jaar evenveel. Dit jaar was het ontzettend koud en winderig. Ongetwijfeld heeft dat invloed op het aantal enthousiastelingen. Maar het accuraat tellen van zoveel mensen is schier onmogelijk.

 

 

Zelf ben ik dus meer dan een half dozijn keer naar de Nieuwjaarsduik geweest. Ik ga altijd volledig gekleed. Iedereen zou dat moeten doen. Echter de meeste deelnemers gaan in zwemkleding en op blote voeten. Opmerkelijk. Het warm houden van de voeten met waterbestendige schoenen scheelt de helft in de kou. Kort voor twaalf uur doet men een opwarming. Dan staan 10.000 man in zwemgoed te springen om warm te blijven. In de tent staan warmtekanonnen. Je kunt ook tot het laatste moment in de warmte blijven. Volledig gekleed zoals ik, heb je wat meer gedoe met het aan en uittrekken van de kleding na afloop. Maar van de kou heb je weinig last. Ik ben een keertje als Mexicaan gegaan met hoed, glittertrui, overhemd, T-shirt en glimmende zwarte lange broek. Meestal heb ik tegenwoordig een videocamera bij me. Echter een fototoestel geeft soms ook schitterende foto's:

 

 

Tweemaal heb ik volledig in het wit deelgenomen aan de nieuwjaarsduik. Iedereen zei van de foto boven aan de pagina: Dat hij duidelijk gefotoshopt was. 2017 was ik in strakke spijkerbroek met hoody en een watervaste Olympus camera. Zeker bij het begin spat het water aan alle kanten op als deelnemers aan de duik in en uit het water gaan. Je bent dan al drijf voor je het water bereikt hebt. Schade aan een (gewone) camera is dan moeilijk te vermijden. Nu kon ik het water gewoon laten komen. Twintig jaar geleden waren er meer, die passend gekleed het water in gingen. De laatste twee jaren heb ik een selfie-stick bij me. Zodat ik het hele proces van het water inlopen; het stijgen van het water; Het nat worden van de kleren prachtig te volgen is. Vlak voor de golf eventjes door de knieën en het water slaat tegen de schouders, zodat je echt compleet doorweekt terugkomt in de tent.