Zoals tegenwoordig elk jaar pakken de buurman en ik omstreeks 11:00 uur de fiets om naar Scheveningen te fietsen voor de nieuwjaarsduik. Ik ga dan het water in met alles, wat ik toevallig aan heb.

Dit jaar was er eerst een geul en daarna pas het diepere water voor de eigenlijke duik. Je denkt betrekkelijk droog deze geul te kunnen oversteken. Hij was maar twintig/dertig cm diep. Tal van fotograven stonden redelijk droog op de landtong hun werk te doen. Andere deelnemers aan de duik letten niet erg op en spatten behoorlijk wat water in het rond. Aanvankelijk alleen wat spatten op mijn spijkerbroek. Daarna een enorme plens van een onverlaat, waardoor ik op slag nat was tot aan het kruis.

Na het passeren van de landtong wordt het snel dieper. Golven rollen aan. Van het ene moment op het andere sta je tot ver over je middel in het bruisend en schuimende water. Op slag ben je tot ver over je middel doorweekt. Ook van achteren. Je kunt het fel gekleurdeT-shirt zien door het nu nat geworden overhemd. Na een aantal rollers besluit ik nat tot aan mijn schouders de tent weer op te zoeken voor de droge kleren inclusief winterjas, die pas thuis onder douche inclusief de winterjas even nat zullen worden als de eerste kledij.