Touwtrekken over water is een evenement, dat jarenlang georganiseerd werd in Weesp en in Nederwetten. De gedachte is, dat het leuk is voor de toeschouwers als de verliezende teams in het water terecht komen. Het is alleen niet zo eenvoudig om dat voor elkaar te krijgen. Zodra de hopeloosheid van hun streven duidelijk is, laten de touwtrekkers los. In Weesp is dat opgelost met twee nogal instabiele pontons. Een verliezer kan zich dan niet zo eenvoudig onttrekken aan een nat pak. Ik had het graag een keertje meegemaakt, maar helaas het werd dit jaar niet meer georganiseerd. Er zijn weinig leuke beelden van. Ik was er ook graag in gesprongen.

In Nederwetten komen de verliezers zelden in het water terecht tijdens het touwtrekken. Echter bij de wedstrijden beslissend voor het bepalen van de volgorde gaat de verliezer wel na afloop het water in. Daar wordt opmerkelijk goed de hand aan gehouden. Ik ben er bij geweest. Soms springen de winnaars of willekeurige toeschouwers ook vrijwillig in het water. De voorrondes duurden eindeloos. Een touwtrek wedstrijd duurt minimaal twee minuten en in de finale meer. De hele middag ging het door. Pas bij de plaatsingswedstrijden wordt het aardig. Dan gaan de verliezers het water in. Dat gaat niet helemaal eerlijk. Alleen de even ploegen gaan het water in. Bij de senioren had nummer drie het geluk, dat er geen vierde ploeg was en dat de overal verliezer niet het water in hoefde. Het was een leuke ploeg. Ik had ze graag zien zwemmen. Het aantal deelnemende ploegen is beperkt. Veel jeugd, wat junioren, dames en senioren. De jeugd springt gretig in het water. Onderstaande foto's zijn een selectie afkomstig van hun site.

In 2019 was ik er dus zelf bij. Direct na het kanoën ben ik in de auto gesprongen. Ik was erg ruim op tijd en vastbesloten ook in het water terecht te komen. Onderstaand wat beelden na de plaatsingswedstrijd van de junioren. Met de video heb je beelden, waarbij ze nog droog boven het water hangen op weg naar hun noodlot en een nat pak. Pas laat in de middag kwam de finale senioren. Tot die tijd moest ik droog blijven. Daarna was er gelegenheid om de verliezers te feliciteren met hun prestatie in de waterbak.

 

 

Ik was in spijkerpak. Op de tweede foto kun je zien hoe ik in het water spring. Je kunt aan het plastic zien, dat ik nog boven het water hang met mijn voeten reeds in het water. Daarna zie je het opspattend water omhoog komen en ben ik tot over mijn middel nat. Daarna nog eventjes gezwommen om ook de rest volledig doorweekt te krijgen. Een hinderlijke druppel zit op de lens van de waterdichte kamera. Aan de kant gutste het water uit mijn kleren. Men was zo verbaast over mijn actie, dat ik van de organisatie een T-shirt cadeau kreeg. Daarna moest ik bij ontstentenis van droge kleren compleet doorweekt naar huis. Ik kon natuurlijk niet weten, dat ik nat zou worden...